Sök Mina sidor

Gå inte på ”kryptobluffen” i sociala medier

Drömmen om att bli rik gör att du kan bli lurad i tron om att du investerar i kryptovaluta. Istället töms kontot och du kan bli blåst på dina livsbesparingar.

”Vill du bli lika rik som den här kändisen? Då ska du investera såhär”. Så inleds ofta de så kallade kryptobedrägerierna, i annonser på exempelvis Facebook och Youtube med bild på framgångsrika idrottare eller andra personer. Det kan till och med röra sig om AI-genererade fejkade videoklipp där kändisen själv ser ut att berätta om nyckeln till ekonomisk framgång. 

– Användaren fyller i ett formulär och blir kontaktad av en person som påstår sig vara rådgivare. Man blir övertygad om att investera, skapar ett konto på en kryptobank och får kanske till och med hjälp med den praktiska transaktionen. I själva verket blir man vilseledd och förlorar pengarna, säger Patrik, kryptoanalytiker i polisregion Öst.

"Man måste vara källkritisk på nätet"

Vid kryptobedrägerier som i exemplet ovan hamnar pengarna aldrig på din kryptobank, det blir aldrig någon investering. 

– Man måste vara källkritisk på nätet. Bara för att det står på Facebook eller sägs i en video på Youtube behöver det inte vara sant. Oavsett vad du ska investera i ska du aldrig låta en okänd person som du får kontakt med via nätet hjälpa dig med det, säger Patrik. 

– Det är visserligen inte lika vanligt med kryptobedrägerier som exempelvis vishing- eller kortbedrägerier, men däremot är det ofta stora summor pengar det handlar om – ibland miljonbelopp, fortsätter han. 

Kryptovaluta allt vanligare i brottsutredningar

Kryptovaluta i sig är en virtuell valuta som mer och mer har blivit som vilken valuta som helst. I de flesta fall används det som ett vanligt legitimt betalmedel, ibland kopplat till helt seriösa kreditkort, men också för verkliga investeringar. På it-brottscentrum i polisregion Öst ser man att kryptovaluta blir allt vanligare i brottsutredningar, särskilt kopplat till den organiserade brottsligheten.

– För oss har kryptovaluta blivit en naturlig del. Vi spårar, beslagtar och fryser kryptokonton. Det kan exempelvis handla om att någon tar emot betalningar för narkotika i kryptovaluta och sedan för över pengarna till utländska kryptobanker. Att spåra kryptovaluta och hämta tillbaka brottsvinster från kriminella jobbar vi med dagligen, säger Patrik.

Så skyddar du dig mot investeringsbedrägerier

Att investera pengar i något innebär alltid en risk. Men att vilseleda någon att investera i till exempel företag, värdepapper, valuta eller råvaror som inte existerar eller saknar värde är brottsligt.

Om du blir intresserad av ett erbjudande, tänk på det här:

  • Om en investering verkar för bra för att vara sann, är det nog så. 
  • Ta reda på fakta. Förstår du tjänsten och verkar erbjudandet rimligt?
  • Var källkritisk på internet. Det är lätt att lägga upp en falsk nyhetsartikel eller annons i sociala medier.
  • Kontrollera i Finansinspektionens företagsregister att företaget existerar och har nödvändiga tillstånd och registreringar.
  • Kontrollera att företaget inte finns på Finansinspektionens varningslista.
  • Acceptera aldrig att någon tar kontroll över din dator genom ett fjärrstyrningsprogram.

Företagsregister, Finansinspektionen

Varningslista, Finansinspektionen