Sök Mina sidor

Nu prövas de första självständiga förverkandena i region Öst

Bild 1/2
En polis signalerar till en personbil.
Ett fall av självständigt förverkande initierades efter att en person stoppats som förare av en dyr bil flera gånger under hösten 2024. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Bild: Polisen
Bild 2/2
Bilden visar en mobiltelefon med swishappen.
I ett av fallen om självständigt förverkande som nu ska prövas är den deklarerade inkomsten låg - däremot förekommer stora betalningar från andra källor, exempelvis via swish. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Bild: Polisen

Nu ska de första två fristående fallen av självständigt förverkande prövas i domstol. I båda fall gäller det beslagtagna bilar, men i övrigt har ärendena inte mycket gemensamt.

Det första halvåret med lagstiftningen om självständigt förverkande har resulterat i beslag för över 11 miljoner kronor. Det handlar om bland annat fastigheter, kontanter, klockor och bilar.  

Efter ett drygt halvår med den nya förverkandelagstiftningen väcks nu talan om förverkande i domstol, i två ärenden som utretts inom ramen för det självständiga förverkandet. Förhandlingarna infaller samma dag: 22 maj.

– Det är samma lagstiftning som ska prövas och i båda ärendena är det bilar som är föremål för förverkandet, men utöver det skiljer sig utredningarna mycket åt. Det visar att arbetet som görs kan vara komplext, och att det inte finns enbart ett sätt att utreda ett självständigt förverkande på, säger Annika Öhmark, som är regional samordnare mot kriminell ekonomi i polisregion Öst.

ETT VÄLKOMMET VERKTYG

Totalt har över 60 ärenden om självständigt förverkande hittills i polisregion Öst, men alla ärenden kommer inte leda till prövning av lagstiftningen i domstol.

– I flera fall har ärenden som inletts som en utredning om självständigt förverkande istället övergått till en förundersökning, vilket jag ser som positivt. Finns det förutsättningar att inleda en förundersökning och istället förverka egendomen kopplat till ett brott så ska vi göra det i första hand. Finns det en målsägande som drabbats av brottet så är det, i och med den nya lagen, även möjligt för målsäganden att få tillbaka det som förverkats  från staten, istället för att behöva driva anspråket mot gärningspersonen. Men det självständiga förverkandet är ett mycket välkommet verktyg som kompletterar övriga förverkanderegler på ett bra sätt, säger Annika Öhmark.

ÄGARSKAP OCH FINANSIERING I FOKUS

De fall som prövas i domstol 22 maj omfattar enbart självständigt förverkande – och ingår alltså inte i en brottsutredning.

Det som ska prövas är både ägarförhållandena och sannolikheten att bilarna köpts med lagliga pengar.

Det ena fallet ska prövas av Norrköpings tingsrätt. Det handlar om en man som stoppades 9 gånger i samma bil under hösten 2024. Mannen har en deklarerad årsinkomst på mellan 14.000 och 43.000 kronor de senaste två åren, och bilen är värderad till runt 230 000 kronor. Bilen står dock skriven på en annan person, som har fast jobb och som gjort avbetalningar på billånet, men som däremot inte varit förare de gånger bilen kontrollerats av polis.

Nu är det upp till tingsrätten att avgöra om föraren ska anses vara ägare, och om bilen klart mer sannolikt finansierats genom brottslig verksamhet.

 

Det andra fallet ska prövas av Jönköpings tingsrätt. Det handlar om en bil från 2018 som köptes av en man 2023 utan kredit, vilket innebär att bilen betalats på en gång.

Bilen är värd ungefär 200 000 kronor, och enligt polisens utredning av mannens ekonomi vore det svårt för honom att spara ihop till den summan.

Mellan 2020 och början av 2024 hade mannen och hans fru en deklarerad snittinkomst på drygt 15.000 kronor varje månad. Det innebär att paret går 1.200 kronor back varje månad, enligt Kronofogdens normalbelopp som ska täcka levnadsomkostnader.

Trots en låg deklarerad inkomst har mannen tagit emot stora inbetalningar från andra källor. Exempelvis har 799 000 kronor satts in på mannens konto via Swish under åren.

Nu ska domstolen pröva om betalningen av bilen skett med pengar som sannolikt kommer från brottslighet. 

Annika Öhmark kommer följa domstolsförhandlingarna under dagen.

– En viktig del i arbetet med lagstiftningen är uppföljning och återkoppling till medarbetarna om hur domstolen resonerar i de här frågorna. Båda fallen innehåller flera delar som är intressanta att följa, och som ger viktig vägledning för hur lagen ska tillämpas, säger hon.

För media: Intervjuförfrågningar till Annika Öhmark görs via polisens regionala mediecenter: media.ost@polisen.se. 

Om självständigt förverkande

8 november 2024 trädde lagstiftningen om självständigt förverkande i kraft.

Syftet med lagen är att kunna beslagta oförklarade tillgångar, även om inget specifikt brott eller preciserad brottslig verksamhet går att koppla till själva tillgången.

Dels ska domstolen ta ställning till om den som har en egendom i sin besittning – exempelvis en bil eller en dyr klocka – är att betrakta som ägaren. Dels ska det vara klart mer sannolikt att egendomen härrör från brottslig verksamhet, än att egendomen betalats med lagliga medel.

Det första halvåret har tillgångar värda 11,2 miljoner kronor beslagtagits i region Öst. Hittills har fyra ärenden överlämnats till domstol, varav två till Jönköpings tingsrätt, ett till Linköpings tingsrätt och ett till Norrköpings tingsrätt. Ärendet i Linköping har fått förhandlingsdatum 10 juni och avser kontanter, skor, jacka, handväskor och halsband med ett totalt värde på drygt 90 000 kronor.