Sök
Stäng Meny

Åtta döms efter flera grova våldsbrott i januari

I slutet av januari skedde explosioner vid flerfamiljshus i Akalla, Upplands Bro och Upplands Väsby. Samma vecka avlossades skott mot en lägenhetsdörr i Södertälje. Åtta män har nu dömts till fängelse för inblandning i brotten.

På förmiddagen den 25 januari 2023 sköt någon mot en lägenhetsdörr i Södertälje. Tidigt på morgonen den 27 januari inträffade en explosion vid ingången till ett flerfamiljshus i Akalla. Tidigt på morgonen den 29 januari skedde explosioner vid ingången till flerfamiljshus i Upplands Väsby och Upplands Bro. Inga personer skadades i samband med brotten, men de materiella skadorna har varit omfattande.

Åtta män har av Attunda tingsrätt dömts för inblandning i brotten. Bevisningen består bland annat av dna-träffar, chatt- och sms-konversationer samt övervakningsfilm.

– En framgångsfaktor i utredningsarbetet har varit att vi klustrat ärendena och att vi suttit och jobbat tillsammans på samma plats. Mycket av bevisningen i vissa ärenden har vi hittat i andra ärenden, som vi troligen inte snappat upp om det utretts i separata spår, säger Stefan Lundström som är en av de utredare som arbetat med ärendet.

Åtta års fängelse för främjande av sprängningarna

En 31-årig man döms till fängelse i åtta år för att ha främjat samtliga sprängningar genom att ha tillhandahållit den sprängladdning som använts för att ha åstadkommit explosionerna. Han döms även tillsammans med två ytterligare män, båda 21 år, för att den 30 januari ha hanterat ytterligare explosiva varor i en bostad i Kungsängen i syfte att förbereda ytterligare explosioner. De båda 21-åriga männen döms bägge till tre års fängelse.

En 27-årig man döms till fängelse i fem år och sex månader för att ha utfört skjutningen mot en lägenhetsdörr i Södertälje och sprängningen i Upplands Väsby. En annan 27-årig man döms till fängelse i tre år och sex månader för att ha medverkat till dessa gärningar. En 31-årig man och en 21-årig man döms båda till fängelse i fyra år och tio månader för att ha utfört sprängningen i Akalla och en 22-årig man döms till fängelse i sex månader för att ha främjat den gärningen.