Sök
Stäng Meny

Person döms för att ha placerat en handgranat i sovrum

En person döms till tio års fängelse för att ha placerat en handgranat i en familjs sovrum. Familjen har ingen relation till gärningspersonen.

Natten mellan den andra och tredje september utsattes en familj i Upplands Bro för ett mordförsök. En okänd person hade placerat en handgranat innanför ett öppet fönster i familjens villa. I rummet låg två personer och sov. En tredje person låg i ett rum intill. Sprinten och grepen var loss från handgranaten men av okänd anledning detonerade den aldrig. Familjen upptäckte handgranaten på morgonen och kontaktade polisen. Flera polispatruller, kriminalinsatschef i beredskap, kriminaltekniker, nationella bombskyddet och hundförare kom till platsen.

– De poliser som var först på plats genomförde inledande förhör och samlande kriminaltekniska spår. Det gjorde att bevisningen blev stark, säger Ulf Djurberg utredare inom grova brott i polisområde Stockholm nord.

De kriminaltekniska spåren ledde till en träff i polisens DNA-register hos nationellt forensiskt centrum. Det gjorde att en gärningsperson greps, anhölls och häktades. Under utredningen framkom att en familjemedlem blivit hotad med att familjen skulle utsättas för en sprängning.

– Gärningspersonen hade ingen relation till familjen utan agerade på uppdrag av någon annan. Via appen Signal har personen fått instruktioner om hur, när och var brottet skulle utföras, säger Sanna Rehman utredare inom grova brott i polisområde Stockholm nord.

Utredarna har haft svårt att få ut information från appen Signal vilket gjorde att varken anstiftare till brottet eller eventuellt fler gärningspersoner inte kunde identifieras. Gärningspersonen döms mot sitt nekande av Attunda tingsrätt till tio års fängelse och skadestånd på cirka 400 000 kronor.