Sök
Stäng Meny

Stöld av Dodge RAM-bilar ökar kraftigt

Polisen har under året sett en stor ökning stulna bilar av modellen Dodge RAM. Totalt är ett 60-tal efterlysta under året och 28 av dessa har stulits i region Stockholm.

Antalet stulna Dodge RAM ökade med mer än 400 procent under 2023 jämfört med föregående år.

– Bilarna kostar mellan 800 000 och 1,6 miljoner kronor. Vi ser inte heller att stölderna minskar, säger Monica Krüger, inspektör på gränspolisenheten region Stockholm.

Ökningen sker framför allt i Stockholms län. Att så få bilar anträffas tyder på att de sannolikt förs ut ur landet.

– Inom polisen arbetar vi med problemet och vi har ett nära samarbete med bland annat försäkringsbolagen. Men vi vet också att tjuvarna använder sig av olika metoder, dels för att komma in i bilarna och stjäla dem men för att göra det svårare att spåra dem, säger Monica Krüger.

Den här typen av bilar är normalt försedda med så kallade trackers eller gps-puckar, som indikerar var bilen befinner sig. Men de kriminella vet oftast var de sitter och ser därför till att ta bort dem.

Det här kan du göra själv

– Vi tycker det är viktigt att informera ägarna om att brotten sker och vad de själva kan göra för att minska risken att drabbas, säger Monica Krüger.

Det man själv som ägare kan göra är att montera in fler dolda trackers i bilarna. För att blockera nyckelns signal bör du alltid ha bilnyckeln i ett skyddsfodral, en förvaringsbox eller i helt vanlig plåtlåda.

– Se till att larmet är på högsta volym – och får du information om att bilen precis har blivit stulen, ring 112, säger Monica Krüger.

Dodge RAM

Dodge RAM