Sök
Stäng Meny

"Alldeles för enkelt att luras i telecombutiker"

En man uppgav ett företagsnamn, som var samma som hans eget namn, och kunde därigenom hämta ut mobiltelefoner och smartklockor. Fallet har lett till att polisen nu föreslår noggrannare bakgrundskontroller.

Under augusti 2023 besökte den 51-årig mannen från Hägersten telecombutiker i Stockholm, Örebro och Uppsala och utgav sig för att representera ett företag. För att teckna avtal om mobilabonnemang räckte det att mannen visade legitimation och att hans eget för- eller efternamn överensstämde med det företagsnamn eller den styrelsemedlem som han googlat fram.

Sammanlagt köpte mannen 78 mobiltelefoner och 2 smartklockor till ett värde på cirka 1 miljon kronor. Fakturorna gick till de ovetande företagen.

– Det är alldeles för enkelt att luras i telecombutiker och begå den här typen av bedrägeri. Konkurrensen mellan teleoperatörerna och det faktum att säljarna ofta jobbar på provision, gör att de glider på bakgrundskontrollen, säger Hanibal Hailemichael vid bedrägerisektionen i polisregion Stockholm.

– Bedrägerierna skulle kunna förhindras om personalen i en telecombutik bad kunden om fakturaadress och kostnadsställe och sedan ringde till företaget för att säkerställa kundens anställning och rätt att göra inköp.

Blev tagen på bar gärning

I början av september var mannen på förhör hos polisen i ett helt annat ärende. Direkt efter förhöret besökte mannen telecombutiken för att försöka lura till sig mobiltelefoner. Personalen blev tveksam och larmade en säkerhetsvakt som i sin tur kontaktade polisen. Mannen kunde gripas på bar gärning.

Mannen har uppgett till polisen att han blivit hotad av kriminella för att utföra bedrägerierna.

Domen föll i mitten av oktober i Stockholms tingsrätt.

Mannen dömdes för:

  • 15 bedrägeribrott
  • 6 försök till bedrägeri
  • 1 fall av penningtvätt som handlar om att mannen på sitt bankkonto förvarat
    8 000 kronor som härrör från brott.

Påföljden blev 1 års fängelse och skadestånd på närmare 1 miljon kronor till butikerna som förlorat varorna.