Sök

Två män döms för förberedelse till mordbrand i södra Stockholm

Två män döms för förberedelse till mordbrand och att ha involverat en underårig i brottslighet. Detta efter att de tvingat en 13-åring att starta en brand i ett industriområde för att bränna ner ett företag.

I slutet av oktober 2023 påträffade en polispatrull en 13-årig pojke som gick omkring och frös i Årsta partihandlarområde i södra Stockholm. När pojken kontrollerades märkte patrullen att han luktade bensin. Kort därefter hittades också en plats med lastpallar med en dunk bensin. I närheten av händelsen fanns ett företag med koppling till en nätverkskriminell person.

Pojken erkände för patrullen att han blivit tvingad att starta en mordbrand och under utredningen framkom det att pojken fått i uppdrag att bränna ner företaget vilket han skulle få 15 000 kronor för från de bland annat nu dömda männen. När pojken ville dra sig ur uppdraget fick han hot riktat mot sin familj.

Kriminella utnyttjar barn för att utföra brott

– Händelsen är ytterligare ett exempel på hur grovt kriminella cyniskt, hänsynslöst och iskallt utnyttjar barn för att utföra grova brott, vilket kan innebära stora konsekvenser för både barn och deras familjer under lång tid, säger Nils Lundmark vid lokalpolisområde Globen.

Under utredningen frihetsberövades flera personer misstänkta för inblandning i brottet, bland annat två män från Strängnäs som vid Södertörns tingsrätt åtalats misstänkta för förberedelse av mordbrand. Männen införskaffade brännbar vätska och annat lättantändligt material samt ordnade med transport till den tilltänkta brottsplatsen för pojken. Pojken ska därefter ha blivit instruerad om utförandet.

Chattar del av bevisning

Bevisning har bland annat kommit från olika chattar där polisen upptäckte hur pojken rekryterats och styrts på distans. Chattarna som hittades i flera mobiltelefoner var också en av framgångsfaktorerna för att få de misstänkta fällda för brotten. Även förstahandsåtgärder, exempelvis att barnförhörsledare ställde upp med kort varsel, har varit framgångsfaktorer

Ärendet hanterades av lokalpolisområdet Globen i samarbete med polisen i Region Öst, vilket resulterade att de två männen dömdes till fängelse i 2 år och åtta månader respektive 3 år, för förberedelse till mordbrand och involverande av en underårig i brottslighet.