Sök

2000 yrkesförare kontrollerade i Stockholms län och på Gotland

Under den nationella trafikveckan den 12 till 18 februari, arbetade polisen riktat mot yrkestrafik. Under veckan kontrollerade polisen i region Stockholm drygt 800 lastbilar och 1200 taxibilar.

För att öka trafiksäkerheten genomförs årligen tio nationella trafikveckor med olika inriktningar. Arbetet sker i enlighet med nollvisionen som strävar efter att ingen ska dö eller skadas allvarligt i trafiken.

– I Stockholms city arbetade vi med med en särskilt avsatt resurs vilket bland annat ledde till att vi kontrollerade drygt 500 taxiförare. Av dessa fick ett 60-tal böter för olika typer av brott mot taxitrafikförordningen. Sju fordon blev också avskyltade då de till exempel inte hade besiktat taxametern, säger Anders Wetterström, ansvarig för trafikarbetet i lokalpolisområde Norrmalm i Stockholm.  

Det finns krav på yrkestrafiken och bland annat handlar det om kör- och vilotider. Av de drygt 2000 kontrollerade yrkesförarna hade det i 52 fall gjorts överträdelser vad gäller kör- och vilotider.

Under trafikveckan rapporterades dessutom 123 förare för fortkörning och 17 för rattfylleri. Tio förare fick sina körkort omhändertagna.

Polisen på Gotland tittade särskilt på tidböcker, färdskrivare, last och belysning på yrkestrafiken. På ön kontrollerades 40 lastbilar under veckan och ett stort antal av dessa hade brister i sina tidböcker.