Sök

Fyra personer döms efter ett mord i Huvudsta

Den 20 januari 2023 körde en bil fram till en grupp med vänner utanför en restaurang i Huvudsta. En person klev ut ur bilen och började skjuta mot personerna. Nu döms fyra personer för skjutningen där en person avled.

Händelsen

Den 20 januari 2023 får polisen in samtal om skottlossning i Huvudsta utanför en restaurang. En man stod med sina vänner utanför restaurangen när en bil körde fram till dem, en gärningsperson klev ut ur bilen och började skjuta mot personerna. När polisen kom till platsen anträffades en man avliden. Mannen hade ingen koppling till någon konflikt.

Vittnen från händelsen kunde ge information om den bil som användes vid skjutningen. Samma bil hade i samband med flykten krockat med ett annat fordon. Två dagar efter skjutningen larmades räddningstjänsten till Nacka med anledning av en bilbrand. Bilen som brann visade sig vara den som användes vid skjutningen den 20 januari.

Uppbyggandet av händelsen under utredningen

Innan bilen antändes hade den stått felparkerad på en parkering tillhörande ett företag. Övervakningsfilmer från företaget och närliggande företag kunde användas för att stärka och bygga upp utredningen. Filmerna ledde till att man kunde hitta den lägenhet som gärningspersonerna hade befunnit sig i före och efter mordet.

Genom att personer med specialkompetens inom Polismyndigheten gick igenom övervakningsfilmer och gjorde telefonanalyser kunde de bygga upp ett händelseförlopp. Utredningen visade hur två personer lämnade en lägenhet i Nacka, åkte till Huvudsta, begick gärningen och tog sig sedan tillbaka till Nacka. Bevisningen i målet har sammanfattningsvis bestått av bland annat vittnesuppgifter, viss teknisk bevisning och framförallt IT-forensisk bevisning i form av telefontömningar, chattmaterial men också ett flertal övervakningsfilmer.

– Medarbetarnas engagemang, kompetens och det fantastiska samarbetet med kammaråklagare Maria Hävermark har under utredningens gång har varit en betydande framgångsfaktor, säger Sophia Lennermark, polisassistent och utredare på grova brott, regionala utredningsenheten i Stockholm.

Länken mellan brottsoffrets närstående och utredningen

I detta ärende har man använt sig av det som heter Family Liasion Officer, FLO. Family Liasion Officer är en polisiär metod och roll som ska vara länken mellan brottsoffrets relationskrets och utredningsorganisationen i förundersökningen.

– Det har varit otroligt viktigt att de drabbade ska få ett professionellt omhändertagande under utredningens gång. Framförallt när offret i det här fallet inte hade något med konflikten att göra, säger Sophia Lennermark.

Domen

Fyra personer döms nu i tingsrätten för bland annat mord, försök till mord,  medhjälp till mord, grovt skyddande av brottsling och grovt vapenbrott.

– Att gå i mål med det här ärendet känns väldigt viktigt. Inte minst med tanke på de anhöriga som förlorat sin närstående i en skjutning, där han dessutom råkade komma i skottlinjen i en konflikt han inte var en del utav, säger Sophia Lennermark.

Domslut

Person 1: döms till livstids fängelse för försök till mord, grovt vapenbrott och mord. Personen ska även betala runt 2,9 miljoner kronor i skadestånd.

Person 2: döms till 1 års fängelse för grovt skyddande av brottsling.

Person 3: döms till livstids fängelse för försök till mord och mord. Personen ska även betala runt 2,9 miljoner kronor i skadestånd.

Person 4: döms till 5 år och 3 månader för medhjälp till mord. Personen ska även betala runt 1 miljon kronor i skadestånd.