Sök

Man häktad för grova åldringsbrott

En man i 30-årsåldern är misstänkt för flera grova bedrägeribrott. Han greps av polis efter att ha blivit identifierad i en kameraövervakningsfilm.

Den misstänkta mannen greps av polis efter att ha tagit ut pengar från en av brottsoffrens kontokort. Med hjälp av en kameraövervakningsfilm kunde polisen identifiera mannen. Han är nu häktad för flera fall av grovt bedrägeri.

Använt olika former av bedrägerimodus

Mannens kreativitet för att lura människor märks i omfattningen av ärendena han misstänks för:

  • En 94-årig person blir uppringd av mannen som utger sig komma från hemtjänsten. Mannen har sedan kommit hem till 94-åringen och hämtat betalkort och sedan tagit ut pengar på det.
  • Mannen ska ha tagit en dyr taxiresa från Malmö till Stockholm och inte betalat. Istället ska han ha lurat till sig stora summor från taxichauffören.
  • En 64-årig person blir lurad genom att mannen utger sig från att komma från en elektronikfirma och sagt att någon beställt varor i dennes namn. Mannen har påstått att han behövt kontouppgifter för att skydda målsägarens pengar. På det sättet har mannen kommit åt 64-åringens konto och fört över stora summor pengar till ett annat konto.
  • Mannen misstänks för att ha lurat en 71-årig person genom att ha uppgett att han ringer från en bank. Han har förmått brottsoffret att utföra åtgärder via BankID och sedan bestämt träff med 71-åringen för att hämta upp bankomatkort som han tagit ut pengar från.

Team Eko: finansiella utredare för att stoppa nätverkskriminella

Arbetsgruppen Team Eko i PO nord arbetar riktat mot kriminellas intäkter från ekonomisk brottslighet och utreder bedrägeriärendena kopplat till den misstänkta mannen.

– Målet med vår verksamhet är att lagföra nätverkskriminella och personer som hjälper dem i deras ekonomiska brottslighet. Vi arbetar med fokus på intäkterna från ekonomiskt relaterade brott i kriminella nätverksmiljöer, säger Daniel Ångman, gruppchef på Team Eko. 

Genom att stoppa intäkter mot kriminella nätverk får man möjlighet att bryta och förhindra finansieringen av fortsatt våld.