Sök
Stäng Meny

Person ringde upp och utgav sig för att vara polis

En student i Stockholm blev uppringd av en person som utgav sig för att vara polis. Bedragaren påstod att studenten var misstänkt för penningtvättbrott och bad kortuppgifter.

Brottsoffret, en student i 20 års-åldern boende i Stockholm, fick ett samtal den 14 februari från en man som utgav sig för att vara polis. Han talade om att han behövde hennes person- och bankuppgifter eftersom hon var misstänkt för penningtvättbrott.

 -Visst händer det att polisen ringer till personer som förekommer i en pågående utredning men vi behöver inte deras person-eller bankuppgifter. Lämna aldrig ut kort och kontouppgifter till okända, säger Towe Hägg brottsförebyggande samordnare vid bedrägerisektionen.

Innan bedragaren avslutade samtalet blev brottsoffret kopplad till en annan man som frågade hur mycket pengar det fanns hennes konto. Brottsoffret berättade att hon studerar och har inte så mycket pengar, det fick bedragaren att lägga på. 

Polisen vet i nuläget inte vem som ringde brottsoffret och försökte lura henne men händelsen är anmäld och rubricerad som försök till bedrägeri.

Telefonbedrägeri, vishing

Har någon ringt och försökt lura dig? Telefonbedrägeri som även kallas vishing drabbar många. Du kan förlora pengar genom att luras logga in på din bank eller lämna ut koder eller kortuppgifter.

Mer information om vishing