Sök

Miljonbeslag när polisen kontrollerar bilar på Södermalm

Under tre dygn i januari samarbetade polisen med Kronofogden på Södermalm i Stockholm mot nätverkskriminella. Genom trafikkontroller beslagtogs brottsvinster i ekonomiskt värde på 743 296 kr. Även flera fall av narkotikabrott och rattfyllor upptäcktes.

Polisen på Södermalm och Kronofogden har under 2023 i insats ”Slant” arbetat tillsammans riktat mot nätverkskriminella individer för att återta brottsvinster. Bland annat har över 300 föremål till ett värde av nio miljoner kronor beslagtagits.

Resultaten från insats Slant har under 2023 även förhindrat felaktiga utbetalningar från Försäkringskassan, stoppat cirka 80 rattfyllerier och över 100 narkotikabrott har anmälts.

Arbetet bedrivs genom fasta och rörliga trafikkontroller samt genom uppsökande verksamhet i anslutning till krogmiljön och andra kända uppehållsplatser.

– Södermalm varken är och ska inte heller vara en fristad för nätverkskriminella och personer som verkar i den miljön, säger Henric Wahlgren, initiativtagare och insatsledare för ”Slant”.

Bilar utmäts på plats

En av kvällarna i slutet av januari och stod poliser beredda vid Skanstullsbron på Södermalm för att utföra nykterhetskontroller. Lite längre bort satt personal från Kronofogden beredda att utmäta egendom i de fall då förarna har obetalda skulder. Bil efter bil vinkades in till sidan av vägen. Några av bilisterna fick åka med till provtagning då de misstänktes köra bil påverkade av alkohol eller narkotika.

När det visar sig att en förare har en obetald skuld till Kronofogden kopplas kronoinspektörerna in. På plats kan de utmäta själva bilen, kontanter eller andra värdeföremål som föraren har med sig i bilen. Sammanlagt under tre kvällar och nätter lagförde polisen personer för narkotikabrott, rattfylleri, olovlig körning och misshandel. Kronofogden utmätte bilar, kontanter, smycken, klockor, verktyg och märkeskläder.

– Livsstilskriminella och nätverkskriminella har uppgett att de tycker det är jobbigt att röra sig på Södermalm på grund av de återkommande kontrollerna, säger Henric Wahlgren.