Sök

Flera frihetsberövade efter den senaste tidens händelser i södra Stockholm

Efter de senaste grova våldsbrotten i södra Stockholm har polisen frihetsberövat flera personer. En är anhållen efter detonationen i Geneta, en är anhållen i ett angränsande ärende och en är anhållen efter skottlossningen i Hagsätra under måndagskvällen.

Polisen larmades på måndagskvällen till Hagsätra i södra Stockholm efter en skottlossning. Ingen person skadades och en man i 20-årsåldern är anhållen misstänkt för mordförsök och grovt vapenbrott. Under samma kväll kastades en handgranat in i en butik i Geneta i Södertälje och detonerade. En kvinna skadades och fick föras till sjukhus. Hennes skador beskrivs som lindriga. Polisen kunde senare gripa en 16-årig pojke misstänkt för bland annat försök till mord och allmänfarlig ödeläggelse. Han är nu anhållen. Ytterligare en person är anhållen i ett angränsande ärende i Södertälje. Den andre anhållne är misstänkt för grovt vapenbrott och förberedelse till mord.

Brottsligheten i Södertälje kräver flera olika åtgärder

Flera allvarliga brott har inträffat i Södertälje den senaste tiden. Polisen arbetar både på kort och lång sikt för att det ska kännas tryggt och säkert att bo och vistas i Södertälje.

– Vi har en bra uppfattning om de bakomliggande orsakerna till våldet. Vi har frihetsberövat flertalet unga gärningsmän och har goda förhoppningar att klara upp brotten. Brottsligheten i Södertälje är mångfacetterad och berör inte bara vissa geografiska områden utan har nationella och internationella kopplingar säger Max Åkerwall, biträdande polisområdeschef Stockholm syd och tillägger:

– Polisen bedriver ett intensivt arbete och den här typen av brottslighet kräver att vi använder flera olika metoder, alltifrån uniformerad polis, hemliga tvångsmedel och spaning till nära samverkan med Södertälje kommun.

Säkerhetszon i delar av Södertälje

Den 6 juli upprättade polisen en säkerhetszon i delar av Geneta och Västra Blombacka med syftet att öka tryggheten och försvåra för kriminella att förbereda och genomföra våldsbrott. Beslutet upphörde i fredags då ett beslut om en säkerhetszon gäller i upp till två veckor. Säkerhetszonen var en temporär tempohöjning i det trygghetsskapande och förebyggande arbetet i Västra Blombacka och delar av Geneta, och nu jobbar polisen fortsatt vidare med fokus på den pågående konflikten i hela Södertälje.

Sedan hösten 2022 har lokalpolisområde Södertälje en förstärkning av nationella resurser från Polismyndigheten. Förstärkningen har gett lokalpolisområdet en större förmåga att både finnas på plats och jobba brottsförebyggande, och att kunna förhindra misstänkt brottslighet och att kunna ingripa vid pågående brott. Med gällande lagstiftning har polisen fortsatt möjlighet att genomföra kroppsvisitationer och husrannsakan i fordon för att söka efter farliga föremål.