Sök

Fängelse för sexuell relation med ett barn

En 25-årig man hade en sexuell relation med en 11-årig flicka. Mannen döms till åtta år och tio månaders fängelse samt 1 miljon kronor i skadestånd.

Sommaren 2023 fick polisen in en anmälan om att en 11-årig flicka hade en relation med en vuxen man. En kompis till flickan tyckte att relationen var obehaglig och hade gjort en polisanmälan. En förundersökning inleddes och flickan förhördes. Hon menade att de hade en kärleksrelation men att inget sexuellt umgänge hade förekommit.

Mannen hade ett sexuellt intresse för barn

Den misstänkta mannen är en 25-årig man hemmahörande i Stockholm som vid tiden för brott studerade till förskolelärare. Under utredningen framkommer det att mannen hade ett tydligt sexuellt intresse för barn och att han haft kontakt med flera olika barn.

– När flickan fick veta att mannen även varit i kontakt med andra barn och att han hade ett sexuellt intresse för barn fick utredningen en vändning. Flickan valde då att komma tillbaka för ytterligare förhör och berätta hur det verkligen hade gått till, säger Varona Farbodi, utredare polisregion Stockholm.

Forensiska undersökningar av dna

Den misstänkta mannen nekade till sexuellt umgänge med flickan. Det gjorde att utredarna valde att genomföra två forensiska undersökningar av det dna som hittats. Vid båda forensiska undersökningarna kunde det konstateras dna från den misstänkta mannen och från flickan.

– Vi har arbetat offensivt, noggrant och fokuserat. Vi har tagit det vi kan i beslag för att sedan granska allt innehåll. Personer med ett sexuellt tändningsmönster mot barn är där barn finns, de ska betraktas som farliga för samhället och inte bara för det enskilda barnet. Om mannen inte hade kommit till polisens kännedom hade han mycket väl kunnat börjat arbeta på en förskola, säger Varona Farbodi.

Mannen döms till fängelse

Mannen döms för bland annat:

  • flera fall av grov våldtäkt mot barn,
  • grovt sexuellt ofredande mot barn,
  • grovt utnyttjande av barn för sexuell posering,
  • olovligt anskaffande av alkohol,
  • flera fall av sexuellt ofredande mot barn samt
  • barnpornografibrott.

Mannen döms till fängelse i 8 år och 10 månader och till skadestånd på över en miljon kronor. 

– Vi har båda arbetat med brott mot barn under många år och ingen av oss har tidigare sett var sig påföljder eller skadestånd i miljonklassen. Det är tack vare nya regler i skadeståndslagen. Vilket gör att unga brottsoffer äntligen får en skälig ersättning för den enorma kränkning som de utsatts för, säger Susanne Wide, utredare polisregion Stockholm.