Sök

Stor trafikinsats i norra Stockholm

Bild 1/2
Foto från trafikinsatsen med poliser och polisbilar som spärrar av en väg under en tunnel.
Bild 1/2
Foto från trafikinsatsen med poliser och polisbilar.

Under helgen den 3-5 maj spärrade polisen av vissa in- och utfarter i norra Stockholm för att kontrollera bilförare. Totalt kontrollerades 4875 förare.

Fredagen till söndagen den 3-5 maj genomförde poliser och aspiranter ifrån Järfälla, Järva, Norrtälje, Sollentuna, Solna, Södra Roslagen och Vällingby en stor trafikinsats. Målet med insatsen var att lagföra påverkade bilförare och kriminella personer. Tre platser kontrollerades under insatsen, däribland Tranebergsbron i Alvik.

Kontroll av förare och fordon

Totalt fick 4875 förare göra alkoholutmätningsprov varav 25 förare var påverkade av alkohol och 12 av narkotika. 21 stycken fordon genomsöktes på grund av misstanke om farliga föremål. Utöver det misstänktes fyra personer för innehav av narkotika. Det var ungefär lika många kvinnor och män som blev rapporterade.

En förare som kontrollerades blåste 0,42mg/ml i alkoholmätaren och misstänks för rattfylleri. Brottet hanterades direkt med snabbare lagföring, SLF. Det är en effektiv arbetsmetod som polisen använder vid enklare brott där brottet utreds direkt vid ingripandet. Exempel på brott där SLF kan appliceras är narkotikainnehav, butiksstöld, olovlig körning, rattfylleri och brott mot knivlagen. Mannen som kört berusad fick 100 dagsböter á 620 kr och ska även betala 1000 kronor till brottsofferfonden, totalt 63 000 kr i böter.

En 16:åring stoppades i en mopedbil. När personen blåste i alkoholmätare visade den positivt. 16: åringen blåste 0,39mg/ml och lämnades hem till föräldrarna. Ungdomen kommer att kallas till förhör då erbjuds även vårdnadshavaren att få följa med.

– Dessa typer av trafikinsatser har vi arrangerat sedan 2015. Målet med trafikinsatserna är alltid att få noll personer som kör alkohol- eller narkotikapåverkad. Det skulle innebära att vi har lyckats med vårt arbete, säger Patrick Ivanyi, polisinsatschef för insatsen.

Resultat av helgen

  • 37 påverkade förare fördelat på 25 Alkohol, varav 3 stycken rapporterades för grovt rattfylleri, samt 12 droger. Ger ett resultat på 1 lagförd per 132 kontrollerade fordon.
  • Tre personer rapporterades för olovliga körningar
  • 22 tillfällen eftersökte man farliga föremål
  • 21 husrannsakan i bil vid misstanke
  • 4 misstänktes för innehav av narkotika
  • 10 misstänktes för eget bruk (narkotika)
  • 3 obotar trafikbrott utfärdades