Sök

Fyra personer döms efter ett mord i Tullinge

Den 2 mars 2023 får polisen in ett samtal om en man som blivit skjuten i sin bostad i Tullinge. Mannen avled några timmar senare på sjukhuset. Nu döms fyra personer för mordet på mannen.

Runt midnatt den 2 mars 2023 befinner sig en familj i sitt hem i Tullinge. Mamman i hushållet är på övervåningen när hon hör två skott från undervåningen och skyndar sig ner för trappan. När hon kommer ner ser hon sin sambo som ligger på golvet och ytterdörren öppen. Han hade blivit skjuten. Hon påbörjar hjärt- och lungräddning och ber sin dotter ringa 112. Det är dottern som inleder samtalet men mamman tar snabbt över. Hon berättar att hennes sambo har blivit skjuten i deras bostad. När polisen kommer till platsen anträffas mannen skottskadad och förs med ambulanshelikopter till sjukhuset. På sjukhuset avlider mannen av sina skador.

Ett vittne vaknade av smällarna och när han kollade ut genom fönstret kunde han se en svartklädd person springa in i skogen. En hundpatrull tillkallades till platsen som pekades ut av vittnet för att söka efter spår. Cirka 70 meter från brottsplatsen kunde polishunden göra en markering som visar sig vara två pistoler. Inte långt från brottsplatsen står även en övergiven bil med nyckeln kvar i tändningslåset.

Framgångsrik utredning

– Det är många faktorer i denna utredning som har varit betydande. Bland annat hundpatrullens arbete som ledde till att vapen anträffades, inhämtning av övervakningskameror och hur man har arbetat med den tekniska bevisningen, säger Magnus Bäckström inspektör och utredningsledare grova brott i polisområde Stockholm city.

Pistolerna skickades till nationellt forensiskt centrum, NFC, för analys. Initialt kunde man hitta dna från två personer som frihetsberövades den 4 mars 2023. Fyra dagar senare fick NFC en ytterligare dna-träff och en tredje person frihetsberövades. Alla tre häktades med dna-träffarna som grund. Utredningen fortsätter och i september 2023 kunde en fjärde person begäras häktad för mordet i Tullinge.

Cirka ett år senare väckte åklagare åtal mot de fyra personerna. I utredningen som låg till grund för åtalet fanns bland annat runt 250 förhör, analyser av mobiltelefoner, dna-träffar och chattkonversationer.

– Det har krävts ett gediget utredningsarbete som varit möjligt tack vare utredare, analytiker, forensiker och tekniker. Bland annat har en framgångsfaktor varit arbetet under den initiala fasen i utredningen, där bland annat skyndsamt arbete på nationellt forensiskt centrum ledde till tidiga dna-träffar som varit mycket betydelsefullt. Även det nära samarbetet med kammaråklagare Mikael Carlsson, säger Magnus Bäckström.

Domen

Fyra personer döms nu i Södertörns tingsrätt varav en person döms till livstids fängelse för mord, stämpling till mord och ringa narkotikabrott.

– Under utredningen har det tydligt framgått att ytterligare personer är inblandade i brottet. Polisens arbete med att identifiera dessa fortgår och jag har god förhoppning om att nå framgång, då det finns bra uppgifter arbeta vidare med, säger Magnus Bäckström.

Domslut

Person ett: döms till livstids fängelse för mord, stämpling till mord och ringa narkotikabrott. Personen ska även betala 440 000 kronor i skadestånd.

Person två: döms till två års fängelse för grovt skyddande av brottsling.

Person tre: döms till ett år och två månaders fängelse för grovt skyddande av brottsling, grovt vapenbrott och ringa narkotikabrott.

Person fyra: döms till tre år och tre månaders fängelse för grovt skyddande av brottsling, medhjälp till penningtvättbrott och narkotikabrott.