Sök
Stäng Meny

Man dömd till livstids fängelse för mord och mordförsök i Rågsved

En natt i maj 2023 besköts ett kompisgäng utanför en förskola i Rågsved. Två personer skadades och en person avled. Nu döms en man till livstids fängelse för bland annat mord och mordförsök.

Den 17 maj 2023 strax innan midnatt stod ett kompisgäng utanför en förskola i Rågsved. En maskerad man dök upp på platsen och började skjuta mot dem. I samband med att sällskapet försöker fly ifrån gärningspersonen blir två personer skjutna och föll till marken. Det övriga sällskapet fortsätter att springa och tog sig till en närliggande restaurang. Väl vid restaurangen skjuter gärningspersonen genom fönstret där en person träffades med fem eller sex skott och avled.

Genom bland annat vittnesmål från de som blev beskjutna samt dna kunde polismyndigheten knyta en gärningsman till ärendet.

– En viktig framgångsfaktor har varit att man snabbt vidtog rätt åtgärder i den initiala fasen av utredningen, säger Katya Dybeck, utredare vid grova brott i polisområde Stockholm city.

Den 20-åriga gärningsmannen har dömts i Södertörns tingsrätt till livstids fängelse för mord, mordförsök och grovt vapenbrott. Han ska även betala skadestånd på omkring 1,6 miljoner kronor till offer och anhöriga.

– Från Polismyndighetens håll är vi väldigt stolta över det utredningsarbete som ligger till grund för den här domen. Det har möjliggjorts genom ett framgångsrikt arbete enligt polisens metodstöd för utredning av grova våldsbrott samt ett effektivt samarbete mellan olika avdelningar inom polisen. Vi är förstås väldigt nöjda över att tingsrätten landande i att bevisningen var tillräcklig för en fällande dom, säger Katya Dybeck.