Sök

Man dömd till mångårigt fängelsestraff för flertalet sexualbrott mot barn

En man i 35-årsåldern döms till åtta års fängelse för 92 brott mot barn, bland annat våldtäkt mot barn, sexuellt övergrepp mot barn och grovt utnyttjande av barn för sexuell posering.

Allt började med en anmälan mot mannen i augusti 2022. Det visade sig att han förekom i andra öppna ärenden och mycket pekade på att han fortfarande var brottsaktiv. I december 2022 anhölls han i sin frånvaro. Därefter gjordes tillslag hemma hos mannen som hämtades in till förhör och flera digitala enheter togs i beslag.

I över tio månader utredde groominggruppen ärendet med 30 barn som målsäganden.

– Under en period av utredningen identifierade vi i snitt en ny målsägande om dagen. Det här är det största groomingärende jag har stött på sedan jag började arbeta med internetrelaterade sexualbrott mot barn, säger Sara Smedberg Järnbrink, utredare på groominggruppen i Stockholm.

Omfattande filmmaterial

Bevisningen har varit omfattande och bestått av filmmaterial av mannens kontakt med barnen. Antalet filmer per målsägande och längden på dessa varierade stort. Allt från tre filmer i råmaterial som totalt blev tio minuters klippt film, till 34 filmer på totalt cirka åtta timmar som i klippt form blev drygt tre timmar. 

– Utredningen har bestått av ett enormt bevismaterial, som den dömde mannen själv sparat på. I mannens mobil fanns ett omfattande bildmaterial som vi har gått igenom, säger Raquel Arnarsdottir, utredare på groominggruppen i Stockholm.  

I domen som kom den 15 mars skriver Attunda tingsrätt:

”De brottsliga gärningarna har utförts närmast mekaniskt och helt utan medkänsla till målsägandena. De har inneburit svåra kränkningar av målsägandenas personliga och sexuella integritet. Detta gäller i synnerhet för dem som utsatts för våldtäkt eller sexuellt övergrepp mot barn, men även de övriga målsägandena har åsamkats allvarliga kränkningar”.

Mannen ska betala skadestånd till målsägarna på närmare tre miljoner kronor.  

Brott som mannen döms för:

11 fall våldtäkt mot barn

7 fall sexuellt övergrepp mot barn

14 fall grovt utnyttjande av barn för sexuell posering

41 fall utnyttjande av barn för sexuell posering

3 fall sexuellt ofredande

1 fall grovt barnpornografibrott

1 fall olaga hot

9 fall försök till grovt utnyttjande av barn för sexuell posering

4 fall försök till utnyttjande av barn för sexuell posering

1 fall försök till våldtäkt mot barn