Polisen i region Stockholm prövar ny förverkandelag
I region Stockholm inleddes under fredagen den 8 november en utredning avseende självständigt förverkande. Åklagare beslutade om tvångsmedel och i samband med husrannsakan togs ett fordon i beslag till ett värde av över 500 000 kronor.
Vidare genomfördes förhör och annan bevisning säkrades för den fortsatta utredningen. Ingen är frihetsberövad i ärendet eftersom det inte är en utredning om brott utan en utredning avseende den nya lagen självständigt förverkande. Utredningen hanteras av regionala utredningsenheten under ledning av Åklagarmyndigheten.
Viktigt verktyg i arbetet mot den kriminella ekonomin
Ärendet har tillkommit som ett led i en regional insats som har motsvarigheter i samtliga polisregioner. Syftet med insatsen är att pröva den nya lagen och få rättspraxis i domstol.
– Tillsammans har Polismyndigheten och Åklagarmyndigheten börjat använda den nya lagstiftningen som ger oss ytterligare möjlighet att förverka kriminellas tillgångar. Vi ser att arbetet är starten på något som förmodligen kommer betyda mycket i arbetet mot den kriminella ekonomin, säger Malin Därth, insatsledare i arbetet mot kriminell ekonomi.
Med den nya lagstiftningen kan polisen ta tillgångar i beslag och åklagaren begära förverkande även om egendomen inte kan kopplas till ett specifikt brott. Polis och åklagare behöver endast visa att egendomen kommer från kriminell verksamhet, det vill säga att egendomen inte står i proportion till en persons lagliga möjligheter, tex. att äga en fastighet, bilar eller pengar på ett bankkonto.
Om självständigt förverkande – så går det till
Polisen kan inleda en utredning om självständigt förverkande och kan besluta om att ta egendom i beslag. Därefter tas ärendet över och leds av åklagare.
Under utredningen klargörs ägarförhållanden och om det är rimligt att personen kommit över egendomen på ett lagligt sätt utifrån sin ekonomiska situation.
Om det är klart mer sannolikt att egendomen härrör från brottslig verksamhet än lagligen införskaffad kan åklagaren begära av tingsrätten att förverka den. Det innebär att staten tar över ägandet av egendomen.