Våld är inte en privatsak
Det som händer inom hemmets fyra väggar är något som allt för ofta ses som en privatsak. Vittnen är en viktig komponent för att minska mörkertalet som finns bland brott i nära relation. Du kan rädda liv!
– Vi måste agera tillsammans! Vi måste ta ansvar för det samhälle vi alla är en del av. Våld är inte en privatsak, oavsett om det sker i hemmet eller på offentliga platser, säger Christoffer Hjälmroth som arbetar som gruppchef på sektionen för brott i nära relation med fokus på barn i lokalpolisområde Huddinge.
Han berättar om en händelse som stannat kvar hos honom och där vittnet hade en avgörande roll för att skapa upprättelse för ett barn.
En kvinna satt på tåget i Stockholms kollektivtrafik, på väg hem från jobbet. En man och ett barn klev ombord. Kvinnan märkte att mannen var märkbart upprörd och irriterad och blev mer irriterad när barnet inte lyssnade på honom. Tiden stannade för kvinnan och de andra resenärerna när mannen plötsligt slog barnet i ansiktet med öppen hand. Barnet blev ledset och sa till sin pappa att man inte får slå. Kvinnan lade märke till att det var flera på tåget som såg händelsen men ingen agerade. Vid nästa hållplats klev mannen och barnet av och kvinnan visste att hon var tvungen att agera. Trots att hon egentligen skulle fortsätta med tåget valde hon att hoppa av och följa efter mannen och barnet. Hon ringde 112 och fick snabbt kontakt med en operatör som bad henne att fortsätta följa efter.
Strax efter anlände en patrull som kunde sära på mannen och barnet. Genom att kvinnan vågade agera kunde mannen dömas för våldet mot barnet. Framför allt fick barnet upprättelse och kanske för första gången stod en vuxen upp för barnet. Kanske var det första gången som någon bekräftade för barnet att man inte får slåss.
När ska du agera?
Om du befarar att någon utsätts för brott bör du agera.
Bra saker att vara observant på:
- Vän, anhörig eller bekant får ett förändrat beteende efter att de har träffat en ny partner.
- Vän, anhörig eller bekant upplevs mer kontrollerad, skuldbelägger sig själv för saker som uppenbart inte är dennes fel utan partnerns.
- Vän, anhörig eller bekant behöver stämma av alla planer, stora som små, med partnern först.
- Den nya partnern till din vän, anhörig eller bekant är väldigt svartsjuk.
- Skador med ologiska förklaringar.
- Hör skrik och bråk från grannarna.
Om du misstänker att någon i din närhet utsätts för brott i nära relation ska du kontakta polisen. Du kan tipsa polisen genom att ringa 114 14 eller lämna tips på polisen.se/tips-polisen. Vid pågående brott ska du alltid ringa 112.
– Om du är osäker eller tycker det är svårt att bedöma om det är en akut situation eller inte, ring 112. Låt den som tar emot ditt samtal göra den bedömningen. Om du tidigare bevittnat brott men inte agerat, förbered dig mentalt och säg till dig själv ”nästa gång det händer ringer jag 112 och berättar vad jag vet”, säger Christoffer Hjälmroth.