Sök

Insatser för att förhindra nyrekrytering i Södertälje

Det har under en längre tid pågått rekrytering av barn och unga till kriminella nätverk. Rekryteringen sker i alla delar av samhället och är något alla föräldrar/vårdnadshavare måste känna till och vara uppmärksamma på.

Polisen arbetar för att stoppa kriminaliteten och en viktig del i arbetet är samarbete och dialog med de som bor och verkar i Södertälje. Att som barn/ungdom göra tjänster åt kriminella kan vara ett steg in i kriminalitet, och ett exempel polisen ser är att barn tvingas/luras/lockas att förvara kriminellas vapen hemma i sina bostäder.

– Vi ser hur äldre kriminella utnyttjar unga, både killar och tjejer för att förvara vapen, ammunition och narkotika. Det är en mycket allvarlig situation som utsätter unga för stora risker att rekryteras in i kriminalitet eller utsättas för våld och hot. Polisen gör nu en insats för att uppmärksamma föräldrar på problemet och ge stöd med förslag på åtgärder, säger Kristoffer Olofsson, biträdande lokalpolisområdeschef i Södertälje.

För att öka dialogen och informera föräldrar/vårdnadshavare gör polisen i Södertälje under hösten ett antal insatser. Det handlar till exempel om dörrknackning för att dela information, besök hos föreningar och skolor samt genom en fokusgrupp för föräldrar/vårdnadshavare som polisen bjudit in till.

Kriminella utnyttjar unga och barn

Kriminella utnyttjar systematiskt och medvetet barn och ungdomar för att utföra brott. Barn och unga lockas med status och pengar för utföra tjänster, men i slutändan kan de också tvingas eller lockas att utföra grova våldsbrott.

I mötet med föräldrar och personal i skolor och allmänheten kommer information att ges om vilket stöd samhället kan ge vid behov och hur rekryteringen av barn och unga kan se ut. Informationsmaterialet Gängsnacket kommer att delas ut på olika språk.

De familjemedlemmar som hittar vapen, ammunition eller narkotika hemma uppmanas kontakta polisen. Polisen kan också kontaktas anonymt via polisen.se vid behov. Föräldrar/vårdnadshavare informeras också om vikten av att samarbeta med polisen och/eller kommunens socialtjänst.

– Vi har alla har samma mål i det här arbetet och det är att alla barn och ungdomar ska må bra och inte hamna i kriminalitet, säger Kristoffer Olofsson.

Vad tycker du om polisens webbplats?

Vad tycker du om polisens webbplats?

Hjälp oss bli bättre genom att svara på våra frågor. Undersökningen genomförs av Web Service Award (WSA) och tar några minuter.

Ja, jag vill svara nu hos WSA

Answer in english

Använd inte enkäten för tips, anmälan eller personliga ärenden.

Så hanterar vi ditt svar