Sök

Beredskapsveckan hjälper dig att komma igång

Den 23-29 september är det dags för Beredskapsveckan 2024, som i år bjuder på fler och större publika evenemang på Gotland än tidigare år.

Temat för årets kampanjvecka är ”Sätt igång”, så ta chansen att hämta kunskap och inspiration till din egen, till kvarterets, socknens och Gotlands krisberedskap.

Långa strömavbrott, cyberattacker, svåra stormar och skogsbränder. Det inträffar ständigt kriser i Sverige. Ibland får de begränsade konsekvenser, ibland drabbar de större delar av vårt samhälle. Samtidigt har omvärldsläget försämrats, inte minst i vårt eget närområde. Men det går att klara krisen bättre, bara man är förberedd. I september genomförs den årliga Beredskapsveckan över hela landet. Det är en informationsinsats för att öka människors motståndskraft i händelse av kriser och krig.

– Fördelarna med att människor går samman kring krisberedskapsarbetet är många. Bara det att vi lär känna våra grannar lite bättre och känner ett större ansvar för samhället skapar trygghet och gemenskap, säger Fredrik Persson, polisområdeschef på Gotland. 

Temat bestäms av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och är i år ”Sätt igång!”.

– Det är nu vi har chansen att förbereda oss, och det ansvaret ligger på oss alla. Det går inte för privatpersoner, organisationer, företag eller myndigheter att vänta tills en kris eller ett krig hotar innan man tar tag i sin beredskap, säger Anders Flanking, landshövding i Gotlands län.

Beredskapsveckan 2024 smygstartar söndagen 22 september i Visby hamn med invigning och evenemang med koppling till Gotlands ö-läge. Kustbevakningen, Sjövärnskåren, Sjöräddningssällskapet och Sjöfartsverket finns på plats med båtar och i silon visar Destination Gotland hur en utrymning av fartyg går till.

P4 Gotlands sändningsbuss liksom Svenska kraftnäts specialbyggda bandvagn för lednings- och sambandssystem är exempel på medel för kommunikation med både gotlänningarna och fastlandet. Träffa räddningstjänstens dykare, LRF, polisen och Geab och botanisera bland böcker om beredskap. Moderator för evenemanget är den välkände radioprofilen Joakim Åstrand.   

– 
En viktig grund i samhällets krisberedskap är hushållens egna hemberedskap. Vi blir ännu starkare om vi arbetar tillsammans i till exempel kvarteret, i socknen eller i föreningen. Vi är alla en del av Gotlands totala beredskap och här är alla insatser värdefulla. Det säger Stefan Hollmark, regiondirektör vid Region Gotland, som kommer att inviga kampanjveckan i Visby hamn tillsammans med landshövdingen, chefen för Gotlands regemente, polisområdeschefen samt ledare för frivilligorganisationernas Starkare Gotland.

Veckan fortsätter med ett brett och välfyllt program. I Ardre, Etelhem, Vänge och Gothem kan man höra mer om det gotländska projektet Stark socken, där grannar går samman och stärker sin lokala krisberedskap.

Få kunskaper om desinformationens skadliga effekter på samhället, beredskap för våra sällskapsdjur och metoder för matlagning, vatten och hygien när elen försvunnit. Titta in i ett skyddsrum eller var med vid invigningen av trygghetspunkten på Fårö.

Beredskapsveckan 2024 avslutas med en totalförsvarsdag för allmänheten söndagen 29 september på Suderbys herrgård i Västerhejde, med både civila och militära organisationer på plats. Titta in i spännande fordon, provåk bandvagn, se polisen spränga ammunition, bekanta dig med de frivilliga försvarsorganisationernas arbete och mycket annat.

– 
Totalförsvaret är det militära och det civila försvaret i samarbete. I händelse av krig klarar sig ingen del utan den andra, därför är en stark och uthållig beredskap i det civila samhället avgörande för att Försvarsmakten ska klara sina uppgifter, säger Dan Rasmussen, chef för Gotlands regemente.

Beredskapsveckan är en möjlighet att lära sig mer om det lokala beredskapsarbetet och samtidigt inspireras till att förbättra den egna hemberedskapen.

– Vi har ett världsläge där hela det svenska samhällets krisberedskap behöver stärkas och ett bra sätt att bidra är att engagera sig i någon av alla frivilliga försvarsorganisationer som finns representerade på Gotland. Du får utbildning, kopplas mot en samhällsviktig uppgift och får nya vänner på köpet, säger Anna Klintbom från paraplyorganisationen Starkare Gotland. 

Vad tycker du om polisens webbplats?

Vad tycker du om polisens webbplats?

Hjälp oss bli bättre genom att svara på våra frågor. Undersökningen genomförs av Web Service Award (WSA) och tar några minuter.

Ja, jag vill svara nu hos WSA

Answer in english

Använd inte enkäten för tips, anmälan eller personliga ärenden.

Så hanterar vi ditt svar