Sök

Falsk polis ville ha brottsoffrets bankkort

Bild på bankkort och bankID

Bedragare utgav sig för att vara polis och försökte förmå brottsoffret att lämna ifrån sig sitt bankkort. Genom brottsoffrets agerande förhindrades ett fullbordat bedrägeribrott.

Två bedragare fick i går den 23 september lämna en lägenhet eftersom brottsoffret vägrade att lämna i från sig sitt uttagskort.  

– Jag hoppas verkligen att brottsoffret klappar sig själv på axeln för att hon vägrade att lämna ifrån sig sitt bankkort, säger Towe Hägg, brottsförebyggande samordnare på bedrägerisektionen.

Det var mitt på dagen den 23 september som en man ringde och berättade att han jobbade på bankens säkerhetsavdelning. De hade uppmärksammat att det kunde vara någon felaktighet med hennes BankID.

Hon förklarade att hon inte hade något BankID samt att hon själv skulle ringa banken. Hon fick då veta att det skulle komma hem poliser till henne och hämta de uppgifter som behövdes för den fortsatta utredningen. De två männen som kom till platsen var inte klädda i polisuniform och bad upprepande gånger att brottsoffret skulle lämna ifrån sig sitt bankkort – vilket hon vägrade göra.

– Jag märker att brottsoffret har handlat efter de råd som polisen med flera upprepar, det ska hon ha en eloge för. Vid det första samtalet förklarade hon att hon ville själv ringa banken för att få information och senare vägrade hon lämna ut sitt bankkort, säger Towe Hägg.

– Eftersom hon gjorde det hon gjorde blev det inget fullbordat bedrägeribrott. Utan den förundersökning som är inledd är rubricerad som försök till bedrägeri men även föregivande av allmän ställning, i och med att minst en av männen talade om att han var polis, säger Towe Hägg.

I dag den 24 september har polisen gjort en teknisk undersökning hos brottsoffret som bor inom Stockholm stad. Polisen kommer även undersöka om det finns några kameror i området som kan ha fångat bedragarna när de kom till eller lämnade platsen.