Sök

Taxichaufför dömd för våldtäkt på funktionsnedsatt man

En färdtjänstchaufför döms till fängelse efter att ha begått övergrepp mot en funktionsnedsatt man under en körning till den dagliga verksamhet mannen arbetar på.

Övergreppet skedde i april i år i södra Stockholm. Mannen som arbetar som taxichaufför fick på morgonen en körning och skulle köra en passagerare, en man med intellektuell och fysisk funktionsnedsättning, från sin gruppbostad till sin dagliga verksamhet.

Under resan gjorde taxichauffören sexuella inviter till mannen, varpå han sedan stannade bilen och utförde en sexuell handling på honom.

När taxin kort därefter anlände till den dagliga verksamheten blev mannen avsläppt. En stund efter berättade han själv för personalen vad han varit med om i taxibilen.

Stark bevisning

Brottsoffrets berättelse ligger till grund för bedömningen i målet. Den får även starkt stöd av den övriga bevisningen som bland annat består av vittnesmål, it-forensiska analyser samt analysresultat som visar att dna från taxichauffören påträffats på brottsoffret. Enligt domen har taxibolaget kunnat se att taxin stod stilla i omkring tio minuter en kort stund efter att brottsoffret hämtades av taxichauffören.

I domen fastlås även att mannen befunnit sig i en situation där han haft klart begränsade möjligheter att värja sig mot ett sexuellt övergrepp och att han inte har kunnat samtycka till den sexuella handlingen, vilket taxichauffören måste ha insett.

Taxichauffören, som nekar till brott, döms till fängelse i tre år och tre månader. Han ska även betala skadestånd till mannen på 240 000 konor.