Sök

Polisen i region Stockholms arbete mot våldsvågen

Färre dör till följd av dödligt våld och det är fler häktade än någonsin i Stockholms län. Det är delar av resultaten av det arbete som pågår för att få stopp på den våldsvåg som huvudstaden drabbats av – men våldsvågen är inte över.

– Vi har i polisregion Stockholm det största antalet häktade hittills, vilket är ett av flera mått på det arbete som görs för att få stopp på den våldsvåg länet drabbats av i perioder de senaste åren. Arbetet för att bryta utvecklingen fortsätter och det krävs långsiktighet, säger Magnus Mowitz, biträdande chef i polisområde Stockholm nord.

Region Stockholm som innefattar Stockholms län och Gotland hade år 2023 44 fall av dödligt våld, 2024 var antalet 25. Siffran för 2024 var den lägsta siffran på tio år. Minskat dödligt våld i den kriminella miljön är en del av förklaringen till minskningen i Stockholms län.

Samtidigt som ett stort antal sitter häktade är också ett flertal misstänkta under 18 år och därmed omhändertagna inom annan lagstiftning, som till exempel lagen om vård av unga (LVU).

Stoppar våldet innan det sker

Ett omfattande arbete pågår hos polisen för att hela tiden ligga steget före. Det handlar bland annat om att tidigt upptäcka nya tillvägagångssätt och att snabbt vidta åtgärder mot dessa. Ett ökat antal kameror och att parallellt arbeta med att komma åt de kriminellas brottsvinster och göra det mindre attraktivt eller enkelt att välja eller hamna i en kriminell livsstil är andra delar.

– Vi ser positiv utveckling i en del avseenden men samtidigt är det viktigt att poängtera att våldsvågen inte är över. Den kan av olika skäl blåsa upp i andra skepnader. Från skjutningar, till sprängningar eller till exempel till ökat antal hot och utpressningar eller andra grova våldsbrott som drabbar enskilda. Vi följer utvecklingen noga för att hela tiden försöka ligga steget före, säger Magnus Mowitz.  

Samarbete med butiker, hotell och taxi

Att våldsutvecklingen i samhället inte kan stoppas av polisen ensam har förts fram ett antal gånger. Ett ökat engagemang och delaktighet från allmänheten, länets kommuner, övriga myndigheter och näringslivet är några framgångsfaktorer.

I arbetet med att stoppa de grova våldsbrotten innan de sker finns bland annat en omfattande samverkan i hela landet är att hindra unga utförare innan de begår brott. Det kan handla om att polisen snabbt får veta när unga personer avviker/rymmer från olika institutioner för att sedan snabbt kunna hitta dem.

I Stockholms län sker nu ett utökat samarbete med näringslivet i arbetet med att både förhindra och utreda brott – till exempel med taxibranschen, hotell och butiker.

I södra Stockholms län som drabbats extra hårt av den senaste tidens våldsvåg har samarbetet gett resultat.

– Vi har tagit kontakt med taxinäringen, hotell och butiker för att få hjälp. Vi vill att de i ökad utsträckning hör av sig till oss när reagerar på något avvikande. Det kan vara en ung person som verkar vilsen i en taxi eller personer som köper ett stort antal termosar. Samarbetet gör att vi får allt fler tips som dels hjälper oss förhindra brott, dels bidrar i utredningsarbetet, säger Max Åkerwall, biträdande chef i polisområde Stockholm syd.

Anstiftarna är utmaningen

En av de stora utmaningarna framåt är att komma åt de så kallade anstiftarna som ligger bakom och i många fall beställer de grova våldsbrotten.

– Vi kommer att fortsätta jobba i olika spår. Det handlar om att fortsatt få stopp på de unga utförare som genomför brotten på uppdrag – och där ligger vi långt framme och griper och stoppar unga i princip varje vecka. Nu fortsätter arbetet med att i ännu högre utsträckning få stopp på de som är möjliggörare och anstiftare och här pågår ett omfattande arbete tillsammans på olika nivåer, säger Max Åkerwall.  

Offer för dödligt våld och antal häktade

Den sista mars 2025 var 559 personer häktade i polisregion Stockholm (Stockholms län och Gotland). Det är rekord i antalet häktade. För ett år sedan var motsvarade siffra 521 personer och år 2023 var motsvarande siffra samma period 436.

I början av april kom statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå) som visade att det dödliga våldet hade minskat med 29 fall det senaste året i Sverige, varav polisregion Stockholm står för en majoritet av minskningen. Minskningen har varit lika stor både i och utanför den kriminella miljön.