Sök

Tillsammansarbete för ett tryggt och säkert studentfirande

Under den första veckan i februari samlades gymnasieelever på kulturhuset i Stockholm för att få verktyg för ett tryggt och säkert studentfirande. Evenemanget anordnades av Stockholm förebygger alkohol- och drogproblem, STAD.

Över 500 gymnasieelever som ansvarar för klassens studentfirande deltog under informationsträffen på Kulturhuset i början av februari. Syftet var att ge brottsförebyggande information kopplat till studenten så att eleverna kan föra informationen vidare till sin klass. Kvällen anordnades av Stockholm förebygger alkohol- och drogproblem (STAD) med samverkansaktörer som föreläste för ungdomarna i syfte att förebygga att de utsätts för- eller begår brott.

– Vi ser ett stort värde i att möta ungdomarna och ge dem verktyg för ett tryggt studentfirande. De lär sig vad som gäller vid studentevenemangen och vad som förväntas av dem. Vi ger dem också en förståelse för hur polisen, ordningsvakter och krogar arbetar. Med en relativt liten insats har vi stor möjlighet att förebygga att firandet slutar på ett dåligt sätt, säger Danielle Talaee Mofrad, samordnare på STAD.

På plats för att föreläsa och besvara elevernas frågor var representanter från polisen, Stockholm stad tillstånd och tillsyn för alkohol och tobak, ordningsvakter och krogbranschen.

Håll koll på varandra och ta hand om varandra

Föreläsarna la stor vikt vid att de vill att eleverna ska få ett så roligt och tryggt firande som möjligt och att samtliga aktörer arbetar för att bidra till det. Flera påtalade också vikten av att hålla koll på varandra men framför allt ta hand om varandra.

Ungdomarna fick även information om alkohollagen, regler kopplat till legitimation och studentflak, samt vilket ansvar som ligger på krogen och på besökarna i krogmiljö.  

– Ni kommer att träffa oss under ert studentfirande. Vi kommer ha extra poliser ute som arbetar för er skull, för att ni ska få ett tryggt firande. Om något skulle hända vill vi att ni kommer fram till oss, så gör vi kvällen så bra som möjligt tillsammans, säger Rasmus Henriksson, polisområde Stockholm citys polisinsatschef för studentkommenderingen 2025.  

Arrangemanget är återkommande och en värdefull kanal för polisen, ordningsvakter, branschen och kommunen. Det är ett tillfälle att sända viktig brottsförebyggande information direkt till eleverna.

Två elever reflekterar över kvällen:

–  Vi har fått viktig information, mycket som vi redan vet men det är bra att bli påmind. Vi kommer att ta med oss informationen till vår klass och se till att de vet vad som gäller och följer det.