Sök

Antalet skjutningar fortsätter minska i Stockholms län

Antalet skjutningar och personer som dödats i skjutningar har minskat i Stockholms län under 2024. Den grova brottsligheten består dock och arbetet med att utveckla metoder, förändra arbetssätt och rekrytera fler polisanställda fortsätter.

Antalet skjutningar har minskat från 120 till 81 mellan 2023 till 2024 i Stockholms län. Skjutningarna är fortsatt många och samtidigt som polisens arbete med att ytterligare minska antalet grova brott inom den kriminella nätverksmiljön pågår. 

– Vi ser en minskning av antalet skjutningar, och det är en positiv utveckling, men vår bedömning är att utmaningarna i arbetet mot de kriminella nätverken och deras våldskapital kvarstår. Vi har höjt vår förmåga genom bland annat utvecklade arbetsmetoder, förbättrad samverkan internt och externt, och tack vare att många medarbetare arbetar hårt mot problembilden, säger Tobias Bergkvist, biträdande regionpolischef i Stockholm.

Positiv utveckling i flera delar av länet

I lokalpolisområde Järva som innefattar områdena Rinkeby, Tensta, Hjulsta, Akalla, Kista, Husby och Spånga i västra Stockholm har antalet skjutningar halverats de senaste två åren och arbetet fortsätter för att minska brottsligheten och öka tryggheten i områdena.

– Sedan 2022 har vi sett en minskning och de senaste tre åren handlar det om en halvering av antalet skjutningar. Vi vet att läget snabbt kan förändras och pratar inte om trendbrott men vi kan se att den positiva trenden håller i sig, säger Maria Sundström, lokalpolisområdeschef i Järva.

Förklaringarna till det minskade antalet skjutningar är flera. Det handlar bland annat om en ökad kunskap och förståelse för den lokala lägesbilden, förbättrade utredningsresultat, att många grova våldsbrott förhindras innan de sker och ny lagstiftning.

Antalet skjutningar fortsätter att minska

– Vi har blivit bättre på att ta hand om de problem vi ser. Vi ser också att den utvecklade och långsiktiga samverkan med övriga samhället har stor betydelse, bland annat med Järva stadsdelsförvaltning, andra myndigheter och civilsamhället. Det brottsförebyggande arbetet är också centralt, där yttre personal arbetar både relationsskapande och gränssättande ute i lokalsamhället, säger Maria Sundström.

Antalet sprängningar i Stockholms län har också minskat något från 47 år 2023 till 42 år 2024 i Stockholms län men är fortsatt på en hög nivå. Tillvägagångsättet med att spränga utanför bostäder och företag fortsätter, där motivet kan vara att hota och skrämma i olika syften.