Händelsenotis Västerås: Polisen utreder grova våldsbrott.

Händelsenotis 09 maj, Övrigt, Västerås
Sök Mina sidor

Fortsatt arbete mot grovt och dödligt våld i Huddinge

Arbetet med den förebyggande metoden mot grovt och dödligt våld i Huddinge fortsätter att utvecklas. Den 8 maj samlades företrädare från myndigheter och lokalsamhälle för att tala direkt till individer från kriminella grupper om att våldet måste upphöra.

– Lokalpolisen i Huddinge är fortsatt övertygade om att rak dialog om problematiken är viktig med de individer som är direkt eller indirekt involverade i våldet. Lokalsamhället växer sig starkare än någonsin och ingen ska missförstå att vårt budskap är kraftfullt: vi accepterar inte våldet som fortgår, Peter Berggren, lokalpolisområdeschef i Huddinge.

Metoden som används i Huddinge kallas gruppvåldsintervention, GVI. Arbetet i Huddinge kommun drivs i samverkan mellan Polismyndigheten, Kriminalvården och socialtjänsten. Tillsammans med andra myndigheter och lokalsamhället riktas fokus och insatser mot de individer som bedöms utsätta andra för grovt våld eller att själva riskerar att utsättas. Den myndighetsgemensamma samverkan i GVI har lett till att myndigheterna tillsammans kan arbeta riktat mot de som driver våldet. 

– Vi som myndighet har tilldelats flera nya verktyg; lagstiftning, förmågor och inte minst resurs att stoppa våldet innan det sker. Detta är verktyg som vi kommer använda till fullo om det är så att våra uppmaningar inte efterlevs och man tar den hjälp samhället erbjuder och lämnar den kriminella miljön här och nu, säger Peter Berggren.

Enskilda samtal och stormöten med tydligt budskap

GVI-strategin utgår ifrån vetskapen om att det är ett fåtal individer som driver våldet, att dessa individer kan kopplas samman i mer eller mindre tydliga kriminella grupper samt att dynamiken inom och mellan dessa grupper är avgörande för våldsnivån. Vid enskilda samtal och stormöten informeras individerna om att våldet måste upphöra och att gruppen kommer att nås av kännbara konsekvenser som sanktioner, utökade kontroller och andra åtgärder om våldet fortsätter. Samtidigt erbjuds hjälp och stöd för den som vill lämna det kriminella livet.

I dagsläget har myndigheterna genomfört över 120 individuella samtal och två stormöten, sedan starten hösten 2023. 

Läs mer om GVI: GVI – en strategi mot grovt våld i kriminella miljöer

GVI-strategins tre centrala delar

Budskap

Ett gemensamt budskap från samhällets aktörer om att våldet måste upphöra.

Sanktioner

Den kriminella gruppen kommer erfara snabba och förutsägbara konsekvenser om våldet fortsätter. Eftersom det är grupper som driver våldet kommer detta att ge större effekt än insatser som har ett individfokus.

Ett erbjudande om hjälp

Individer som vill lämna det kriminella livet ska få hjälp och stöd att göra det.