Sök
Stäng Meny

Försäljare av termosbomber dömda till fängelse

Efter tips från polisen i Örebro greps två män i Malmö misstänkta för försäljning av termosbomber i stor skala. Nu döms båda till fängelse i fyra år av Malmö tingsrätt.

- Det här är ett bra exempel på effektivt samarbete mellan olika polisregioner där vi delar information och agerar tillsammans, säger utredningsledaren Johan Cloov.

I en chattkonversation som polisen i Örebro följde i september 2023 framkom att en 19-åring från Malmö verkade tillverka och sälja termosbomber.

Polisen i Malmö inledde en spaningsinsats och avlyssnade den unge mannens telefon. Fyra timmar senare stoppades han för en trafikkontroll tillsammans med en man i 40-årsåldern. I bilen påträffades två kartonger som visade sig innehålla nästan 5 kilo kaliumnitrat och 1 kilo svavel.

Vid husrannsakan i 19-åringens bostad påträffades två plastdunkar med svartkrut. I lägenheten fanns även metalltermosar, plaströr, stålkulor och tomtebloss. Med hjälp av dessa produkter och de kemikalier som påträffades i bilen skulle ett stort antal kraftfulla termos- och rörsplitterbomber ha kunnat tillverkas.

Åtalet bygger på stark teknisk bevisning. 19-åringen har också erkänt att materialet varit tänkt att användas för tillverkning av bomber som skulle säljas till personer i den kriminella miljön.

I domen i Malmö beskrivs gärningarna som ”en cynisk exploatering av det eskalerande våld som hemsökt det svenska samhället under senare år och har i förlängningen kunnat medverka till stort mänskligt lidande. Gärningarna har därför ett högt straffvärde.”