Sök
Stäng Meny

Första åtalet efter Rosengårdsupplopp

Sju pojkar under 18 år åtalas nu misstänkta för bland annat grovt sabotage mot blåljusverksamhet efter det våldsamma upplopp som uppstod på Rosengård i Malmö i början av september.

Två av de åtalade misstänks även för grov mordbrand sedan ett parkeringsgarage satts i brand på Ramels väg där ett 20-tal fordon förstördes. Det kommer även att väckas bevistalan mot en pojke som är under 15 år avseende bland annat grovt sabotage mot blåljusverksamhet.

- Det har varit ett väldigt effektivt arbete från den ihopsatta utredningsgruppen. Tillsammans med områdespolisers kännedom om personer har detta lett till att förundersökningen har kunnat bedrivas fort och med mycket gott resultat, säger kammaråklagare Henrik Nordquist.

Oroligheter inträffade på kvällen den 3 september efter en allmän sammankomst som hållits i centrala Malmö. Blad annat stacks bilar i brand och föremål kastades mot polisfordon. Händelserna dokumenterades noggrant av polispersonal på plats och gav i efterhand utredare ett mycket stort material att arbeta med för att identifiera misstänkta för olika brott.

- Att förstöra egendom och skapa otrygghet för Rosengårdsborna är helt oacceptabelt. Vår strategi var att begränsa upploppet och samtidigt dokumentera det som skedde. Det är glädjande att flera personer nu ställs till svars för sina handlingar, säger Petra Stenkula, polisområdeschef i Malmö.

 

Ytterligare åtal kopplade till händelserna den 3 september förväntas väckas framöver.