Sök

Flera myndigheter har inlett utredningar av ambulerande nöjespark i Malmö

Ett stort antal personer togs i förvar i och med en myndighetsgemensam arbetsplatsinspektion på Axels Tivoli under Malmöfestivalen den 14 augusti. Inspektionen gjordes av Arbetsmiljöverket och Skatteverket tillsammans med gränspolisenheten.

För polisens del så ledde kontrollen till att 17 personer togs i förvar för att de saknar arbetstillstånd i Sverige. Personerna kommer från Marocko, Indien och Pakistan. Ägaren misstänks nu för brott mot utlänningslagen och utredningsåtgärder hos gränspolisenheten pågår. Under arbetsplatsinspektionen tittade polisen också på andra omständigheter kring de anställdas villkor, till exempel hur de var bosatta.

Arbetsmiljöverket tittade bland annat på tekniska anordningar. De kunde bland annat konstatera att en kompressor inte var kontrollerad på korrekt sätt. Att inte ha kontrollerat tryckkärl kan innebära en allvarlig risk både för de anställda och de som åker attraktioner på tivolit. Bolaget kommer att behöva inkomma med en lista på samtliga trycksatta anordningar och besiktningsintyg, så att Arbetsmiljöverket kan utreda saken vidare.

Arbetsmiljöverket kommer också att utreda utstationering av personalen som är anställda av ett norskt bolag, för att se om de skall vara utstationerade enligt utstationeringsregistret. Vid felaktigheter rörande utstationering kan bolaget tvingas betala en sanktionsavgift.

Vid denna arbetsplatsinspektion medverkade tre av de myndigheter som ingår i AKC, center mot arbetslivskriminalitet. Arbetsmetoden möjliggör att även andra myndigheter inom forumet kan involveras i arbetet på ett administrativt sätt, även om de inte medverkat fysiskt ute på plats under inspektionen.

Den 1 juli 2024 trädde lagen om uppgiftsskyldighet för att motverka felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen samt fusk, regelöverträdelser och brottslighet i arbetslivet (LUFFA) i kraft. Lagen ger myndigheterna inom AKC bättre möjligheter att dela information med varandra.

Nio myndigheter i samverkan mot arbetslivskriminalitet

Nio myndigheter har regeringens uppdrag att arbeta tillsammans för att motverka arbetslivskriminalitet. Det handlar om att arbeta tillsammans för att stoppa fusk, regelbrott och annan brottslighet i arbetslivet. Myndigheter som ingår är Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljöverket, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten, Migrationsverket, Polismyndigheten, Åklagarmyndigheten och Skatteverket. Arbetsmiljöverket är samordnande myndighet.