Sök

Ökad polisär närvaro på allmänna färdmedel från Sverige mot Danmark

I brottsförebyggande syfte kommer polisen, med start fredagen den 16 augusti, att öka sin närvaro på tåg, bussar och andra allmänna färdmedel från Sverige mot Danmark.

Med anledning av den senaste tidens utveckling, där svenska medborgare utför allvarliga våldsbrott i Danmark har svensk och dansk polis fördjupat samarbetet för att bekämpa den gränsöverskridande brottsligheten. En del i det förtätade samarbetet är att dansk polis nu är stationerade i Malmö och från måndagen den 19 augusti så kommer svensk polis att stationeras hos den danska polisen i Köpenhamn.

Som ytterligare ett led i att bekämpa den gränsöverskridande brottsligheten kommer svensk polis, från den 16 augusti, att öka sin närvaro på allmänna färdmedel, exempelvis tåg och bussar, som transporterar passagerare från Sverige mot Danmark. Syftet är att förebygga, upptäcka och förhindra misstänkta brott kopplat till den grova organiserade brottsligheten. Svensk polis kommer inte att verka i Danmark utan endast på svensk mark.

Den ökade närvaron kommer att pågå så länge polisen bedömer att det är nödvändigt. Samverkan har skett med berörda transportföretag och polisen bedömer inte att arbetet kommer att påverka resenärer i någon större utsträckning.