Sök

Grova brott har gett 333 år i fängelse för kriminella i Malmö

Under 2023 har fängelsedomar på motsvarande 333 år utdömts för personer som driver den grova kriminaliteten i Malmö.

Polisen i Malmö arbetar offensivt med att reducerade det dödliga våldet både i Malmö och i övriga Sverige. Ett mycket stort antal personer har under det gångna året utretts för allvarlig brottslighet som begåtts i Malmö; främst utpressningar, grova narkotika- och vapenbrott, mordförsök och mord.

- Vi har en god bild av vilka som driver det grova våldet i Malmö. Ofta är det kopplat till handeln med narkotika. Genom vårt proaktiva polisarbete har vi kunnat förhindra ett flertal grova våldsbrott. I ett stort antal fall har spaningsinsatser och telefonavlyssning också lett till fällande domar mot prioriterade våldsaktörer, säger Jonas Karlberg på utredningssektionen i Malmö.

Utredningssektionen utreder flertalet grova brott som begås i Malmö. Sektionens utredningsarbete har under 2023 resulterat i att ett 70-tal personer dömts för brott med långa fängelsestraff som följd. Den totala påföljden för dem motsvarar 333 år i fängelse.

- Det går inte att underskatta betydelsen av att ett antal av de drivande våldsaktörerna i Malmö sitter bakom lås och bom. Det lugnar situationen i staden.

Totalt inträffade 40 skjutningar i Malmö under året och flertalet av dem riktades mot bostäder. Det är mycket allvarligt och leder till otrygghet i drabbade kvarter, konstaterar Jonas Karlberg. Samtidigt har det bara skett en dödsskjutning i Malmö under 2023.

- Varje person som faller offer för det dödliga våldet är en för mycket, men vi ser positivt på att siffran över döda i skottlossningar är lägre än på många år.

Media som vill ha kompletterande information eller intervjuer, kontakta presstalesperson för polisen i Malmö på 010 – 56 15 200.