Sök

Åtal väcks i Malmö mot risksupportrar

Närbild på fotbollsmålsnät och bengaler i bakgrunden

En omfattande polisutredning mot fotbollsrelaterad brottlighet har nu lett till att tolv män från Malmö med omnejd åtalas för våldsamt upplopp i samband med match i Stockholm.

- Åtalet är en viktig markering om att samhället inte tolererar våld i samband med idrott. Polisen och åklagaren har jobbat offensivt i ärendet och jag hoppas att hela rättsprocessen blir en tankeställare för de som ägnar sig åt bråk och stök vid matcher, säger Tomas Rosenberg, biträdande polisområdeschef i Malmö.

Upplopp i Stockholm

Under mer än ett halvår har en liten grupp utredare på polisen i Malmö jobbat på heltid med fotbollsrelaterad brottslighet. Upprinnelsen är de brott som begicks i samband guldmatchen mellan Malmö FF och Elfsborg den 12 november 2023. Det handlade bland annat om skadegörelse, misshandel, bengalkastning och rån mot en kiosk.

Ganska snabbt i utredningen uppstod nya misstankar mot flera av MFF:s supportrarna. Händelserna utspelade sig två månader tidigare, 16 september, i Stockholm då ultrasgrupperingar inom Malmö FF och Djurgården drabbade samman. Misstankarna mot MFF:s supportrar gäller i huvudsak ett våldsamt upplopp, men för flera av männen även ett försök till rån. Bland åtalspunkterna finns, för några av männen, även narkotikabrott, stöld och häleri.

Tillträdesförbud till matcher

Parallellt med detta åtal har utredarna i Malmö arbetat med tillträdesförbud för personer som ställt till med bråk och skadegörelse i samband med matcher. När utredningsgruppen påbörjade sitt arbete hade en supporter tillträdesförbud till MFF:s matcher samt alla andra matcher i Allsvenskan. 

I nuläget är det totalt 65 tillträdesförbud på allt från sex månader till tre år, beroende på om det rör sig om enstaka förseelser eller upprepade fall av misskötsamhet i samband med matcher. Männen som nu åtalas för våldsamt upplopp i Stockholm i september tillhör den kategori som fått längst tillträdesförbud till allsvenska matcher.