Sök

Eurovisionveckan blev lugn med enstaka ordningsstörningar

Polisen bevakar festligheterna i Eurovillage i Folkets Park i Malmö.

Polisen bevakar festligheterna i Eurovillage i Folkets Park i Malmö.

Ett stort antal polisanställda har arbetat för att Eurovision Song Contest kunde genomföras på ett tryggt och säkert sätt.

Polisen har under lång tid planerat säkerhetsarbetet runt Eurovision Song Contest. När evenemanget nu avslutats sammanfattar polisen veckan som lugn med enstaka ordningsstörningar.

- Det har varit mycket fokus på säkerhetsfrågor inför Eurovision. I ett komplext omvärldsläge har vi, tillsammans med arrangörerna, sett till att Eurovision Song Contest blev ett tryggt och säkert evenemang. Jag hoppas att merparten av Malmöbor och besökare upplevt polisen som tillgänglig och närvarande, säger kommenderingschef Petra Stenkula.

Under Eurovisionveckan har ett antal tillståndsgivna allmänna sammankomster genomförts i Malmö. Den goda dialogen med arrangörerna bidrog till att manifestationerna gick lugnt till väga.

Polisen har även hanterat flera icke tillståndsgivna allmänna sammankomster. Majoriteten av dessa ledde inte till några större ordningsstörningar. Inför lördagens final i Eurovision Song Contest hanterade polisen en icke tillståndsgiven allmän sammankomst vid biljettinsläppet till Malmö Arena på Hyllie. I samband med den omhändertogs ett 20-tal personer för att ha stört den allmänna ordningen. En person greps misstänkt för våld mot tjänsteman.

- Svensk polis har, tillsammans med danska och norska kollegor, lyckats värnat den svenska demokratin genom att stort antal opinionsyttringar har  genomförts på ett i huvudsak lugnt och ordnat sätt. Den tumult som uppstod kring Malmö Arena under lördagskvällen, har hanterats på ett professionellt sätt, säger Petra Stenkula.

Statistik

Totalt har det under veckan genomförts 22 icke tillståndsgivna allmänna sammankomster.

16 anmälningar om brott mot luftfartsförordningen har upprättats i samband med att drönare flugit i flygförbudsområdet.

12 narkotikabrott har rapporterats.

Utöver detta har även ett mindre antal anmälningar upprättats gällande bland annat brott mot knivlagen, olaga intrång, skadegörelse och ofredande. En anmälan om hets mot folkgrupp har upprättats i samband med en icke tillståndsgiven allmän sammankomst.