Sök
Stäng Meny

Polisen ger böter för den som dumpar sopor

Sopor utanför behållare, bland annat bildäck. Höghus i bakgrunden.

Flera personer har fått böter för nedskräpning efter att ha slängt sopor som inte hör hemma på miljöstationen på Hermodsdals torg. Bild: VA-SYD

Sopdumpning signalerar grönt ljus för att begå även andra typer av brott på en plats, menar polisen, som bötfällt flera privatpersoner vid miljöstationen i Hermodsdal i Malmö.

Miljöstationen på Hermodals torg har blivit en avstjälpningsplats för all sorts bråte som privatpersoner och mindre nogräknade företagare vill bli av med. VA SYD, som hanterar soporna, får dagligen göra extra hämtningar och har också vänt sig till polisen för att få bukt med problemet.

Med hjälp av kamerabevakning på platsen har polisen kunnat identifiera och bötfälla två privatpersoner som slängt ett kylskåp och avfall från en lägenhetsrensning. Utredning pågår mot ytterligare två personer som kastat ett utrivet kök och byggmaterial på miljöstationen.

- Dumpning av sopor är ett brott som ger böter och i vissa fall även skadestånd till företaget som sköter sophanteringen eftersom det får extra kostnader för att utöka antalet sophämtningar, säger kommunpolis Johannes Dontsios.

Hermodsdal är ett utsatt områden med hög otrygghet. Nedskräpningen vid miljöstationen är en del av problembilden och ska inte underskattas, menar Johannes Dontsios.

- Om en plats tillåts förfalla och folk får uppfattningen att man kan göra lite hur man vill där utan konsekvenser, så genererar det fler brott. Arbete mot sopdumpningen på Hermodsdals torg pågår parallellt med alla insatser polisen gör för att lagföra narkotikasäljare och narkotikabrukare, identifiera unga i riskzon för att hamna i kriminalitet och arbeta med skola och socialen.