Sluta skjut utvecklar metod på massnivå
De senaste två veckorna har Sluta skjut i Malmö genomfört 51 samtal med personer kopplade till de grova kriminella miljöerna i staden.
I motsats till ett call-in, där ett flertal personer kallas till ett planerat gruppmöte med representanter för myndigheter, organisationer och civilsamhället har individerna de två gångna veckorna sökts upp i sina hem, i närheten av hemmet, eller på frivården.
– Det har varit ett hårt arbete som ligger till grund för den omfattande insats som genomförts under två veckors tid. Många individer, som varit föremål för att få budskapet, har fått det under ett samtal i hemmiljö eller på frivården, där även Polisen och Malmö stad medverkat. Samtalen har gått bra och det är tydligt att många vill lämna en våldsam miljö, säger Anton Martel GVI-ledare på Kriminalvården.
Under samtalen framförs budskapet att vi vet vilka kopplingar individen har till grov kriminalitet, och att vi inte vill denne ska dö eller döda, samt att det finns hjälp att få. Om våldet inte upphör kommer det få konsekvenser för hela gruppen i form av ett ökat fokus. Samtalen, som på engelska kallas mass custom notifications, är en insats inom Sluta skjut, och är ett verktyg för att kyla ner konflikter.
Personerna som fått besök av polisen är noga utvalda och samtliga har kopplingar på olika sätt till de grova kriminella miljöerna. Samtalen, som genomförs i nära samarbete polisen, Kriminalvården och Malmö stad, sker oftast i eller i nära anslutning till den kartlagda personens hem. De kan också ske på möten på Kriminalvårdens frivårdskontor för personer som står under övervakning.
– Resultaten av samtalen skiljer sig mycket åt. Somliga blir väldigt tagna av allvaret i stunden, medan andra slår ifrån sig bilden av att man tillhör en gruppering. Det är också tydligt att det tar längre tid för en del att låta budskapet sjunka in, då vi ser att vissa individer kan höra av sig långt efter samtalen för att ta emot den hjälp som erbjöds under samtalet, säger Peter Eriksson, GVI-ledare på Malmöpolisen.
Utvecklar metod i stor skala
– Utöver mass custom notification använder vi oss av så kallade call-in-möten där vi samlar de individer som vi vill ska upphöra med våld. Under coronapandemin prövade vi att istället söka upp ett större antal individer, i deras egna miljöer, vilket visade sig vara väldigt effektivt. Under november har vi skalat upp detta rejält. Som alla effektiva organisationer, vill även vi anpassa oss och utveckla nya sätt att ta oss an svåra uppgifter på, säger Jesper Abelin, GVI-ledare på Malmö stad.
Nedkylande effekt
Konfliktläget i de grova kriminella miljöerna i Malmö bedöms sedan ett antal månader tillbaka som högt. Polisen arbetar dygnet runt för att förhindra att konflikter mellan olika individer och grupperingar eskalerar till grovt våld. Insatsen de senaste två veckorna var planerad sedan tidigare men genomfördes lägligt då Malmö upplevt en period med flera, både genomförda och förmodat förhindrade, grova våldsbrott.
– Vi tror att samtalen vi fört med olika individer har en positiv effekt på konfliktläget. Vår förhoppning är att besöken från Sluta skjut ska leda till att de här personerna vill lämna grupperingar som ägnar sig åt våld. Vi gör också klart för dem vi pratar med att om inte våldet upphör så kommer det leda till ökat fokus från vår sida gentemot den gruppering som individen har koppling till, säger Peter Eriksson på Malmöpolisen.
Presskontakt:
Nils Norling, presskommunikatör, Polisen, 073-422 77 52
Örjan Eskengren, presskommunikatör, Malmö stad, 076-623 69 54
Anton Martel, GVI-ledare, Kriminalvården, 076-529 60 41
Fakta om Sluta skjut
Sluta skjut är ett samarbete mellan Polisen, Kriminalvården, Malmö stad, engagerade Malmöbor, organisationer och föreningar, för att minska skjutningar och andra grova våldsbrott. Strategin bygger på en beprövad amerikansk modell, GVI (gruppvåldsintervention / Group Violence Intervention), som visat goda resultat i våldsutsatta städer i USA. Det handlar inte bara om andra arbetsmetoder. Strategin handlar också om ett välkoordinerat samarbete, ett bättre nyttjande av existerande resurser och sättet man kommunicerar med våldsdrivande grupperingar på.