Sök

Bredsida mot den kriminella sektorn i Helsingborg

BILD: Från en tillsyn under Operation Klöver 4. En operation som inbringade över 40 miljoner kronor under fem dagar i Helsingborg och genom en lyckad samverkan av 14 deltagande myndigheter.

BILD: Från en tillsyn under Operation Klöver 4. En operation som inbringade över 40 miljoner kronor under fem dagar i Helsingborg och genom en lyckad samverkan av 14 deltagande myndigheter. Bild: Foto: David Lundin, Helsingborgs stad

Myndigheterna har i samverkan under fem dagar dragit in 40 841 344 SEK (!) i Operation Klöver 4 som genomfördes i Helsingborg 24,25 och 28 september samt 2 och 3 oktober.

Siffran är lika fantastisk som preliminär och kan justeras upp eller nedåt under behandlingarna av ärendena. Att jämföra med Klöver 3 operationen i februari 2023 som drog in 9 060 678 SEK.

Klöver-operationerna i Helsingborg inleddes 2019 och har under årens lopp vuxit med antalet deltagande myndigheter. I Operation Klöver 4 ingick 14 myndigheter: Arbetsmiljöverket, Länsstyrelsen Skåne, Migrationsverket, Tullverket, Försäkringskassan, Skatteverket, Kronofogden, Transportstyrelsen, Arbetsförmedlingen, Helsingborgs stad, Räddningstjänsten Skåne Nordväst, Polismyndigheten, Kustbevakningen samt Jämställdhetsmyndigheten.

Avsikten med Klöveroperationerna är att ”gå efter pengarna” i kriminell sektor, även om en del källor i totalsumman enbart kan handla om exempelvis böter och viten. I summan ingår nämligen böter, viten, förelägganden, sanktionsavgifter, samhällsnytta, återkrav, gatuvärde, stoppade utbetalningar, utmätningar, företagsbot, förbud och övriga kostnader att vidta åtgärder. Polismyndigheten hade den operativa ledningen och bistod andra myndigheter i tio olika operationsben: i hamnen, i felaktigt utnyttjande av bidragssystemet, i tre olika delar av osund konkurrens, kring yrkestrafiken, kring rörliga trafikkontroller, kring andra tillsynsärenden mot näringslivet kvällstid och taxibranschen.

- Operationen har mycket lyckad utifrån många aspekter. Genom Operation Klöver har myndigheter som ingått kommit långt i samverkan, säger Polismyndighetens operationsledare Cristofer Velden.

- Resultatet och effektiviteten visar på att Klöveroperationerna blir alltmer väloljade och att samverkan mellan myndigheterna fördjupas, säger biträdande operationsledare Katharina Larsson där hennes kollega fyller i:

- Operation Klöver har blivit en framgångssaga. I samverkan, på gator och torg, står vi axel mot axel med de andra myndigheterna och förvaltningarna och bekämpar den kriminella ekonomin och den osunda konkurrensen. När vi gör detta tillsammans når vi ett resultat som ingen enskild myndighet hade kunnat få på egen hand, säger Christofer Martens.

Bland siffror som sticker ut är Kronofogden som noterar 3 500 000 SEK i utmätta tillgångar och i den summan ingår 46 utmätta fordon. Övrigt som utmätts är bland annat kontanter, verktyg, klockor, golfklubbor och en truck. Miljöförvaltningen vid Helsingborgs stads inspektörer har kontrollerat exempelvis avfallstransporter, butiker, restauranger, producenter, grossister och frisörer. En verksamhet fick stänga och vid ett etablissemang påträffades 100 kilo frysta livsmedel som förvarades i rumstemperatur vilket beslagtogs. Även verksamheter som inte varit registrerade hos miljönämnden har upptäckts vilket innebär sanktionsavgift. En stor del av totalsumman kommer från narkotikabeslag och där marknadsvärdet är en estimering.

En mycket nöjd lokalpolischef i Helsingborg Karim Ottosson summerar den framgångsrika Operation Klöver 4:

- Den preliminära summan är fantastisk och det här visar på ett väldigt fint samarbete myndigheterna emellan i Helsingborg och att vi också kommer åt den osunda konkurrensen, det vill säga näringsidkare som inte arbetar schysst och på lika villkor som lagliga företagare. 

För mer information: Kontakta lokalpolischef Karim Ottosson på 070-237 32 46 eller karim.ottosson@polisen.se