Arbetsplatser, fordon och källarförråd kontrollerades på Rosengård
Under onsdagen genomförde polisen och flera andra myndigheter ett stort antal kontroller i stadsdelen Rosengård i Malmö.
– Insatsen handlar om att skapa ett tryggare Rosengård för de som bor och verkar i området. Även i vanliga fall har vi hög polisiär närvaro i stadsdelen. En dag som denna, då vi kraftsamlade med andra myndigheter, fick vi mycket positiv återkoppling från Rosengårdsborna som vill samma sak som vi; att området ska vara tryggt och säkert, säger Jimmy Arkenheim, chef för lokalpolisområde Rosengård.
Inriktningen på insatsen i Rosengård var främst att genomföra arbetsplatsinspektioner, trafikkontroller och sök efter narkotika och farliga föremål.
Polisen genomsökte ett stort antal källarutrymmen. Ett par personer påträffades med narkotikainnehav och i ett källarförråd hittades ammunition till ett vapen.
Trafikkontroller genomfördes på flera olika platser i Rosengård. Totalt kontrollerade polisen över 600 förare och fordon. Ett 40-tal böter utfärdades.
Polisen har skrivit ett flertal anmälningar bland annat om överträdelse av vistelseförbud, urkundsförfalskning, folkbokföringsbrott och misstänkt brott mot utlänningslagen.
Under insatsen biträdde polisen andra aktörer i deras myndighetsutövning. Pengar och olika typer av livsmedel omhändertogs av näringsidkare direkt på plats. Det utdelades också vite och olika förbud av livsmedelshantering. Miljöförvaltningen stängde ned en restaurang i området på grund av bristande hygien. Kronofogdemyndigheten utmätte föremål för omkring 100 000 kronor under dagen.
– Resultatet av insatsen visar tydligt att vi genom att samarbeta med flera myndigheter kan nå en större effekt än vi skulle ha gjort var för sig, säger Caroline Tandefelt, chef för enheten för trygghet och samordnad tillsyn på miljöförvaltningen i Malmö stad.
Tryggare Malmö
Insatsen i Rosengård gjordes inom ramen för Tryggare Malmö, som varje år utför mer än 200 samordnade kontroller i olika branscher i syfte att öka tryggheten och minska brottsligheten i Malmö.
Polismyndigheten, arbetar tillsammans med Malmö stads miljö- och hälsoskyddstillsyn, livsmedelstillsyn, bygglovsinspektion och tillståndsenhet med Räddningstjänsten Syd, Tullverket, Skatteverket, Arbetsmiljöverket, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan med särskilda tillslag mot misstänkta illegala verksamheter.