Sök Mina sidor

”Bra att polisen inte bara kommer i krissituationer”

Khalil Assi, ordförande för organisationen WAFK går bredvid kommunpolis Malin Morän. I bakgrunden ses ett vitt bostadshus.

Khalil Assi, ordförande för organisationen WAFK, har lärt känna kommunpolis Malin Morän vid hennes besök på fredagsbönen.

Regelbundna besök vid fredagsbönen har blivit ett sätt för kommunpolisen Malin Morän att skapa förtroende för polisen bland muslimer i Malmö.

I tio år har Malin Morän jobbat som polis i stadsdelen Rosengård. Nästan alla som bor där har utländsk bakgrund och det stora flertalet är muslimer. Långt ifrån alla går regelbundet till moskén, men precis som kyrkan i någon form är med de flesta svenskar genom livet, är moskén en naturlig samlingsplats för den muslimska befolkningen. Stadens sju större moskéer har också blivit viktiga kontaktytor för att utveckla samarbetet mellan polisen och den största minoritetsgruppen i Malmö.

-  Vi vill visa att polisen är tillgänglig och ger trygghet och säkerhet för alla i samhället. Besöken på moskén är en möjlighet att träffa många muslimer. Det sprider sig även till andra som inte brukar vara där att vi kan dyka upp på fredagsbönen, säger Malin Morän.

Skeptiska i början

Just denna dag har hon tagit sig till en av Malmö största muslimska församlingar, WAKF. Under en knapp timme vid lunchtid strömmar över 1 500 personer, de allra flesta män, till lokalen för att delta i fredagsbönen. Malin står i huvudentrén, söker ögonkontakt och säger hej till alla som passerar förbi. Påfallande många lyser upp när de ser henne och några inleder samtal.

Riktigt så var det inte 2017 när Malin började komma, berättar Mohamad Daoud, styrelseledamot i organisationen WAKF.

-  Det var en hel del som ifrågasatte vad polisen gjorde på moskén och blev oroliga. De undrade om det hade hänt något. Nu är det inget konstigt. Folk tycker det är bra att polisen inte bara kommer i krissituationer. Vi är alla en del av samhället och behöver samarbeta mer.

Budskap når fram genom församlingsföreträdare

Malin och andra poliser som besöker fredagsbönerna på Malmös moskéer talar inte inför församlingen. Däremot kan de förmedla viktiga budskap som imamen tar upp i sin predikan.  

-  Vi har ju samma målbild och ingen vill att barnen ska hamna i kriminalitet. För att motverka nyrekrytering till kriminella nätverk har imamen, på sitt sätt, kunnat förmedla polisens budskap vid fredagsbönen, berättar Malin.

Med fredagsbönen som ingång har andra samverkansytor utvecklats. Det har till exempel varit en stor fördel när det varit koranbränningar i staden. Förståelsen för att dessa manifestationer överhuvudtaget får hållas är liten bland besökarna på moskén. Men tack vare det upparbetade samarbetet, har polisen och religiösa samfund ändå kunnat jobbat gemensamt för att motverka social oro som ibland uppstått efter koranbränningar.

Långsiktigt engagemang lönar sig

I trängseln efter fredagsbönen, när alla besökare samtidigt ska ta sina skor och lämna lokalen, kommer ordförande i föreningen, Khalil Assi fram och hälsar. Han understryker hur viktigt det är att polis och trossamfund har ett bra samarbete. Det måste bygga på ett ömsesidigt behov och tillit tar lite tid att bygga upp.

-  Malin kom till oss på fredagsbönen, inte bara en fredag. Hon fortsatte att komma. Upprepar man något gång på gång blir det till sist en kultur. Nu har det blivit naturligt att polisen kan dyka upp och det är en viktig signal som visar att polisen bryr sig.