Den öppna droghandeln minskar i Malmö

Polisen sätter upp skyltar i områden där kamerabevakning sker.
Under det senaste året har den öppna droghandeln försvunnit från flera ställen i Malmö. Kamerabevakning och hög polisär närvaro på utsatta platser har gett positiv effekt.
Drogförsäljning på offentliga platser är ett problem som medborgare i Malmö återkommande lyfter i den årliga trygghetsundersökningen som polisen och Malmö stad låter göra.
Polisen och andra samhällsaktörer arbetar särskilt aktivt på platser där bruk och försäljning av narkotika sker offentligt och uppfattas som problematisk av myndigheter eller allmänheten, så kallade öppna drogscener. Under förra året stängdes en handfull drogscener i Malmö, en av dem är Gullviksborg.
- Vi har haft ett långsiktigt arbete i området och äntligen har det blivit bra. Det förekommer ingen öppen droghantering längre och vi kommer att jobba intensivt nu för att behålla det så, berättar kommunpolisen Johannes Dontsios.
Kameraövervakning av området har varit ett effektivt verktyg. Kamerorna används för att förebygga och upptäcka pågående brott. Bilderna blir också viktigt bevismaterial när personer ska lagföras.
- Ingen vill hantera narkotika där det finns kameror. Visst kan problematiken flytta men då följer vi efter och arbetar vidare där. När problem flyttar minskar de ofta i omfattning och är lättare att arbeta mot när de inte slagit rot, säger Johannes Dontsios.
I arbetet mot de öppna drogscenerna i Malmö har polisen haft ökad uniformerad närvaro och intensifierat arbetet med att kartlägga och lagföra drivande aktörer.
Vid ett flertal fall har preventiva vistelseförbud utfärdats. Det betyder att en person som vid upprepade tillfällen varit inblandad i brottslig verksamhet i ett område inte får lov att visats där.
Samverkat med fastighetsägare och kommunen, inte minst skolor och socialtjänst har också varit viktigt för att bryta nyrekrytering till kriminella nätverk.
Den öppna droghandeln i Malmö
Den öppna droghandeln varierar stort mellan olika stadsdelar i Malmö. I södra innerstaden uppger 42 procent av de som bor i området och som besvarat trygghetsundersökningen 2024, att de observerat narkotikaförsäljning. Motsvarande siffra för hela Malmö är 19 procent.
Polisen jobbar offensivt mot den öppna narkotikahandeln och 2024 rapporterade polisen i Malmö 27 procent fler narkotikarelaterade ärenden än året innan. I genomsnitt rapporterade polisen nio misstankar om narkotikabrott om dagen förra året.
Många av de som lagförs för ringa narkotikabrott i Malmö är personer med jobb, bostad och i övrigt ordnade liv. Genom att köpa narkotika som partydrog bidrar de till att göda de kriminella nätverk som ligger bakom försäljningen och som driver det grova våldet i Malmö.