Fler drönare ger polisen en bättre bild över Malmö
Polisingripanden med stöd av drönare ökar och innebär att det har blivit svårare för de som begår brott i Malmö att komma undan.
- När vi ser staden ovanifrån får vi mycket snabbare en överblick. Det blir svårare för någon att springa eller köra ifrån oss, säger Jimmy Lindin.
Han är chef för kamerabevakning och analys i polisregion Syd, en sektion inom polisen som vuxit kraftigt under senare år. Uppdraget är att stötta polisområdena i det brottsförebyggande arbetet, vid polisingripanden och i efterföljande polisutredningar och bevisföring.
Kamerabevakningen ökar
Bara i Malmö har antalet beslut om kamerabevakning dubblerats på två år. Det gäller både fast uppsatta kameror och UAS (Unmanned Aircraft System), så kallade drönare. Vissa beslut gäller korta perioder, till exempel i samband med högriskmatcher i fotboll. Andra beslut gäller längre tid. Nu i veckan har det till exempel fattats beslut om att fram till början av augusti bevaka området runt Centralstationen i Malmö med drönare.
- Centralen är en knutpunkt där tiotusentals individer passerar varje dag. Syftet är inte att övervaka vanliga människor, utan att få bättre koll det som faller utanför normalbilden, inte minst narkotika- och våldsbrott som kan förekomma i området. Malmö C räknas också som en gränsnära plats. Med drönare som snabbt kan lyfta från marken får vi en betydligt bättre lägesbild, säger Ulrika Olsson, biträdande chef för lokalpolisområde City.
Polisjakt från luften
Ett exempel på hur effektivt drönare kan stötta polisen är en händelse där områdespoliser i Malmö ville kontrollera ett par personer som såg ut att hålla på med en narkotikaöverlåtelse, men de bestämde sig för att springa ifrån patrullen.
- Vi kunde följa flyktvägen tack vare att drönarna är utrustade med en värmekamera där vi kan följa personers rörelser även när det är mörkt, säger Jimmy Lindin.
Under flykten koordinerade polisen patrullerna på marken så att ett ingripande kunde ske mot de flyende personerna när de sprungit sig trötta.
- Genom att kombinera teknik med lokal kännedom får vi en resurseffektiv polisverksamhet som skapar trygghet för invånarna i Malmö. Med snabba ingripanden, inte minst i samband med skjutningar och sprängningar, ökar våra möjligheter att låsa in de individer som står för otryggheten i vår stad, säger Jimmy Arkenheim, chef för lokalpolisområde Rosengård.