Sök

Handslag för att färre barn och unga rekryteras till organiserad brottslighet

Bild från strategisk samverkan mellan ledningen för polisen i Blekinge nordöstra Skåne och kommunstyrelsernas ordförande för de tio kommuner som ingår i polisområdet.

Polisen i Blekinge och nordöstra Skåne har tillsammans med polisområdets tio kommuner kommit överens om att ytterligare intensifiera arbetet mot att barn och unga rekryteras till grov brottslighet och kriminella nätverk.

Den organiserade brottsligheten i Sverige går över geografiska gränser och rekryteringen av barn till kriminella nätverk visar inga tecken på att avta. Allt yngre barn lockas in i kriminalitet, ibland redan på låg- och mellanstadiet. Polisen får många gånger kännedom om ungdomar som utför grova brott först när brottet har begåtts och mörkertalet kring hur många som har rekryterats är stort. Kriminella gäng finns där barn finns exempelvis utanför skolan, runt fotbollsplanen, fritidsgården, i bostadsområdet.

− Brottsligheten är gränsöverskridande och då måste vi också jobba på det sättet med gemensam problembild och så stor öppenhet som möjligt. Vi har redan väl fungerande samarbeten, nätverk och forum, men vi ska stärka dem genom att hålla problembilden på agendan, prioritera frågorna och skapa goda förutsättningar för samarbeten och dialog, säger Michael Mattsson, tillförordnad chef för polisområde Blekinge och nordöstra Skåne.

Sedan 2023 finns ett strategiskt samverkansforum där ledningen för polisområde Blekinge nordöstra Skåne bjuder in kommunstyrelsernas ordförande och kommundirektörer från de tio kommuner som ingår i polisområdet vid ett par tillfällen under året. Syftet är att på högsta strategiska nivå skapa en gemensam lägesbild kring brottsligheten i polisområdet och att skapa förutsättningar för stärkt samarbete inom och mellan organisationerna.

Handslag för att förstärka, prioritera och intensifiera befintligt samarbete

Vid mötet som hölls i januari 2025 beslutade samtliga tio kommuner och polisen att göra ett handslag för att förstärka, prioritera och intensifiera det befintliga samarbetet för att förhindra att unga rekryteras in i kriminalitet.

Handslaget består i att alla inblandade organisationer ska:

  • hålla det brottsförebyggande arbetet på agendan i respektive organisation,
  • prioritera och skapa förutsättningar för det brottsförebyggande arbetet,
  • stärka och skapa ännu närmare samarbete och dialog i befintliga nätverk och forum kring det brottsförebyggande arbetet såväl inom den egna organisationen och mellan kommunerna som mellan polisen och kommunerna.

I varje kommun inom polisområde Blekinge nordöstra Skåne finns kriminella nätverk som är aktiva och sedan 2023 är 25 ungdomar från området misstänkta och i vissa fall dömda för grova brott utförda i andra polisområden, exempelvis mord, mordförsök, allmänfarlig ödeläggelse och grovt vapenbrott. Förr fanns en mer stegvis ingång till brottslighet, nu kan ett barn eller en ungdom direkt rekryteras till att utföra en skjutning eller till att kasta en handgranat som första brott.

− Det är en allvarlig lägesbild vi har att förhålla oss till. För att bromsa utvecklingen och förhindra att barn och unga blir en del av kriminella nätverk och organiserad brottslighet ska vi skapa en medvetenhet om lägesbilden inom våra organisationer och trycka på vikten av samarbete inom och mellan våra organisationer. På så sätt ska vi skapa förutsättningar för ett fördjupat brottsförebyggande samarbete, säger Börje Dovstad, ansvarigt kommunalråd för trygghetsfrågor i Karlskrona kommun.

När man talar om barn som rekryteras till brottslighet finns riskfaktorer och skyddsfaktorer. Saker som skyddar barn är till exempel en aktiv fritid, att ha trygga rutiner, att gå i skolan, med extra stöd om det behövs, att göra saker tillsammans med vuxna, att vuxna säger ifrån och sätter tydliga gränser och att vuxna frågar och lyssnar. Föräldrar, kommuner, föreningar och andra organisationer i samhället spelar alla en roll i det brottsförebyggande arbetet.

 − Från kommunernas sida kan vi påverka genom att se till att det finns rätt resurser i skolan, genom att underlätta kultur och fritidsaktiviteter och genom att ha en väl fungerande och proaktiv socialtjänst. Vi kan samarbeta mer över organisatoriska gränser inom kommunen, mellan kommuner och i samverkan med polisen. Inte minst genom att snabbt identifiera information som kan och behöver delas och se till att det görs skyndsamt, säger Camilla Palm kommunstyrelsens ordförande i Kristianstad kommun.

De kommuner som ingår i polisområde Blekinge nordöstra Skåne som tillsammans med polisen kommit överens om handslaget är

  • Kristianstads kommun KSO Camilla Palm
  • Hässleholms kommun, KSO Lena Wallentheim
  • Östra Göinges kommun, KSO Patric Åberg
  • Osby kommun, KSO Lotte Melin
  • Bromölla kommun, KSO Jenny Önnevik
  • Sölvesborgs kommun, KSO Birgit Birgersson Brorsson
  • Olofströms kommun, Morgan Bengtsson
  • Karlshamns kommun, KSO Magnus Gärdebring
  • Ronneby kommun, KSO Ola Robertsson
  • Karlskrona kommun, ansvarig kommunalråd för trygghetsfrågor Börje Dovstad.