Sök Mina sidor

Polisen gick på pengarna när narkotikabrott inte gick att bevisa

En stor mängd sedlar i en plastpåse.

Bild ur Encrochatten på kontanter. Bilden är hämtad från förundersökningen.

En 32-årig Malmöbo döms till fängelse av tingsrätten och ska betala 6,5 miljoner kronor till staten för ett grovt penningtvättbrott som uppdagades genom Encrochat.

Hösten 2023 fick utredningssektionen i region Syd två ärenden som hade koppling till varandra. Det ena ärendet grundade sig i material från den krypterade kommunikationstjänsten Encrochat för ett alias som man misstänkte var en 32-årig man bosatt i Sverige. I chattarna kunde utredarna se hur aliaset hanterade stora mängder kontanter och narkotika våren 2020. I det andra ärendet var 32-åringens mamma misstänkt för att ha omsatt stora summor på sina konton under samma tid.

– Baserat på informationen i Encrochat fanns det inte tillräckligt med underlag för att bevisa narkotikabrott. Vi valde istället att utreda den stora kontanthanteringen som penningtvättbrott. Narkotikabrottsligheten blev istället förbrott till penningtvätten, säger Elin Törnblom, som då var finansiell utredare på regionala utredningsenheten och numera är tillförordnad utredningsledare på grova brott i Malmö.

Pusslande bakom att binda 32-åringen till aliaset

Tre tillfällen valdes ut från chattarna där utredningen kunde leda i bevis att aliaset hade hanterat kontanter på sammanlagt runt 590 000 euro, vilket motsvarar cirka 6,5 miljoner kronor. Mycket tyder på att pengarna kördes från Sverige till Spanien.

I chattarna fanns uppgifter som pekade på att 32-åringen använde målvakter, till exempel styrelsemedlemmar i företag eller ägare av diverse bilar. Förundersökningen kunde visa att pengar tvättades via företag, eftersom vissa av bolagen betalade löner trots att inget arbete utförts. Genom gediget pusslande och grävande fick utredarna hop tillräckligt för att åklagaren skulle kunna påstå att 32-åringen var det aktuella aliaset.

Mamman hade 50 konton och blygsam taxering

Samtidigt granskade utredarna 32-åringens mammas transaktioner och kunde se att hon hade omsatt cirka 1,5 miljoner kronor på sina cirka 50 olika konton. Pengarna kom från flera olika håll och flyttades sedan runt mellan 32-åringens mammas olika bankkonton för att till slut gå till ett spanskt konto som sannolikt avsåg ett bostadsköp i Spanien. Det framkom även att mamman ägde eller hade ägt flera bostadsrätter, trots en blygsam taxering.

I samband med gripandet av 32-åringen uppstod misstanke om att han dolt ägde den bostadsrätt han bodde i, men hade låtit en vän agera bulvan när bostadsrätten köptes. Bostadsrätten belades med kvarstad och vännen utreddes för grovt penningtvättbrott för att ha agerat bulvan.

Flera närstående dömdes till villkorliga domar och böter

32-åringen dömdes till fängelse i 3 år och 9 månader för grovt penningtvättbrott samt ett värdeförverkande motsvarande cirka 6,5 miljoner kronor, vilket innebär att han blir skyldig att betala beloppet till staten. Bostadsrätten samt en kontobehållning på omkring 1 miljon kronor är taget i kvarstad.

I samma mål dömdes även en 38-årig man till 1 år och 6 månaders fängelse för grovt penningtvättbrott. Han hade hjälpt 32-åringen att hantera pengarna.

32-åringens mamma, syster, flickvän och vän dömdes till villkorliga domar och böter. Domen har överklagats.

– Att lyckas bevisa bulvanägandet bakom bostadsrätten är också ovanligt, säger Elin Törnblom.