Sök Mina sidor

Polisen i Malmö pratar gängsnack på förskolan

Bild på laptop med texten gängsnacket

Polisen är ofta ute på skolor och talar med elever och föräldrar om hur rekrytering till kriminella nätverk går till. Konceptet kallas Gängsnacket och nu har det använts även i möte med föräldrar till barn i förskolan.

Föräldrar till barn på en förskola i stadsdelen Nydala i Malmö har träffat polisen för att lära sig mer om hur kriminella nätverk rekryterar allt längre ned i åldrarna.

Nydala i Malmö klassas som ett särskilt utsatt område  och polisen jobbar bland annat mot en öppen drogscen där många unga riskerar rekryteras in i kriminella nätverk. Våren 2024 identifierade polisen tolv pojkar i åldrarna 13-15 år som sågs hänga med äldre, kända kriminella killar vid Nydalatorget och i parken.

För att komma åt problemet initierade polisen möten med alla aktörer i Nydala. Skola, förskola, fritidsgårdar och Röda korset har under det gångna året haft återkommande träffar. De har gått igenom aktuell lägesbild och vilka åtgärder som kan sättas in. Bland annat fick förskolans rektor, Gezim Isufi, idén att ge information till föräldrar till barnen mellan 1 och 5 år om hur gängen rekryterar unga.   

– Alla i våra nätverk med förvaltningar, institutioner, föreningar och myndigheter har en vilja att göra något bra, men det är sällan vi gör det tillsammans. Nu ville vi från förskolans sida bjuda in både polis och vårdnadshavare för att prata om den här viktiga frågan, säger han.

Under föräldramötet berättade polisen om problemen på Nydala och hur man jobbar mot problematiken.

– Vi betonade att alla behöver hjälps åt och diskuterade mycket vad man kan göra som förälder. Det var allt från vikten av en aktiv fritid och bra kontakt med sina barn till hur man praktiskt kan lämna tips till polisen, berättar kommunpolis Johannes Dontsios.

Utöver förskolepedagoger och rektorer var två socionomer som är kopplade till förskolan med på mötet.

– Till en början kände kanske en del föräldrar att det inte rörde deras 2-åringar, men diskussionerna blev väldigt bra. Vi behöver jobba brottsförebyggande mycket tidigare och innan barnen ens kommit i närheten av de risker och frestelser de kommer att möta när de blir lite äldre, säger Johannes Dontsios.

Läs mer om hur barn och unga rekryteras in i kriminalitet

https://polisen.se/utsatt-for-brott/brott-mot-barn-och-unga/unga-i-riskzon/ar-du-orolig-over-att-ditt-barn-ska-luras-in-i-kriminalitet/

Andra åtgärder mot problematiken på Nydala

Polisen har utökat kamerabevakningen i området.

Polisen skriver löpande orosanmälningar till socialtjänsten om unga och arbetar på olika sätt individuellt med barn i riskzonen.

Skola, socialtjänst och polis jobbar aktivt med barn i riskzonen. Bara ett par månader efter att man identifierat 12 killar som hängde med äldre gängkriminella var hälften av dem inte längre kvar i området. Två häktades för medhjälp till försök till mord och fyra omhändertogs av socialtjänsten med LVU- beslut.

Fastighets- och gatukontoret har beskurit buskar i den park där drogförsäljning sker.