Sök
Stäng Meny

Fem åtalas för skjutning i Stora Höga

Fem unga män, 17 till 20 år gamla, har i dag åtalats för skjutningen i Stora Höga tidigare i år. Alla fem står åtalade för grovt vapenbrott. Fyra av dem är även åtalade för grov skadegörelse.

Männen misstänks för att ha skjutit med automatvapen mot en bilfirma i Stora Höga tidigt på morgonen den 24 april. Byggnaden samt två bilar fick skador och polisen inledde en förundersökning gällande grovt vapenbrott samt grov skadegörelse.

Bara två dagar senare – när en patrull stoppade en misstänkt bil i Vänersborg – skedde ett genombrott. Bilen visade sig ha koppling till skjutningen och tre av männen kunde gripas. Nu är fyra häktade, en misstänkt är alltjämt på fri fot.

Alla fem står åtalade för grovt vapenbrott. Fyra av dem är även åtalade för grov skadegörelse.

– Det är upp till tingsrätten att pröva fallet, men jag tycker att bevisläget ser bra ut, säger åklagare Marie Andersson.

Den 1 maj besköts bilfirman i Stora Höga ytterligare en gång. Den händelsen utreds fortfarande och är inte del av den stämningsansökan som nu lämnats in.   

Jens Börretzen, biträdande lokalpolischef i västra Fyrbodal, berättar att vårens skjutningar skakat om lokalsamhället: 

– Den här typen av allvarliga händelser, som inte bara inträffar i storstadsområdena nuförtiden, påverkar naturligtvis tryggheten i området. Men det snabba gripandet, och att flera misstänkta nu åtalas, är ändå positivt. 

Kontakt

Senior åklagare Marie Andersson är tillgänglig för media på telefon i dag mellan klockan 10.00 och 11.00. Hon nås på nummer 010-562 64 97.

Målnummer i Uddevalla tingsrätt: B 1939-22