Sök
Stäng Meny

Efter snökaoset – Polisen är fortsatt beredd

Vinterlandskap på kvällen inifrån en bil

Snöovädret har även drabbat andra platser i Sverige och fler polisregioner har genomfört omfattande insatser för att hantera situationen. Bild: Minna Ridderstolpe

Polisen i region Väst kommer att ligga kvar i särskild händelse tills situationen efter snökaoset är under kontroll. Läget på vissa vägar är fortfarande sårbart och mer nederbörd väntas det närmsta dygnet.

Det var under tisdagen som ett kraftfullt snöväder drog in över Skaraborg och polisen satte in stora resurser för att hantera situationen.

– Vi agerade utifrån uppdraget att skydda och hjälpa de medborgare som drabbades av ovädret och vårt ansvar för ordning och säkerhet i trafiken, säger Fredrik Malm, biträdande kommenderingschef.

Hjälp till att förhindra nya störningar

Vid lunchtid på onsdagen hade läget stabiliserats i samtliga insatsområden. Trots att samtliga vägar nu är öppna beskrivs situationen som skör på vissa ställen.

– Det är vägar där det står lastbilar och andra fordon som ska bärgas och där väglaget fortfarande är problematiskt. Därför vill vi uppmana alla trafikanter att hjälpa till genom att i möjligaste mån undvika dessa vägavsnitt för att förhindra nya störningar, säger Malm.

Beredda om det behövs

Polisen i region Väst är beredd på att läget kan förändras igen. Enligt SMHI kan det vara ett nytt snöoväder på ingående i region Väst det kommande dygnet.

– Vi är fortsatt beredda och har kvar vår nuvarande organisation för att snabbt kunna agera utifrån vårt uppdrag och i samverkan med övriga myndigheter, förklarar Fredrik Malm.

Snöovädret har även drabbat andra polisregioner som också har genomfört omfattande insatser för att hantera situationen.

Tänk på detta om du ska ut på vägarna

  • Håll dig uppdaterad på väderprognoser och aktuell trafikinformation. Följ alltid myndigheters uppmaningar om att stanna hemma.
  • Planera din resa och var ute i extra god tid.
  • Se till att din bil är rätt utrustad och förberedd för aktuellt väglag. Särskilt viktigt är att du har bra vinterdäck på bilen när det är vinterväglag.
  • Ta med extra nödutrustning till dig och bilen om du skulle bli stående en längre tid.
  • Håll avstånd till fordonet framför och anpassa hastigheten efter väglag och situation.
  • Tänk efter före – och ta inga risker!

Läs mer