Sök

Åldringsbedragare dömd till tre års fängelse

Bild 1/2
Den dömda kvinnan fångad på övervakningskamera när hon tar ut pengar ur en bankomat.
Gärningspersonen tar ut pengar från målsägandens konto samt kläder som togs i beslag från den åtalade kvinnan Bild: Foton från förundersökningsprotokollet.
Bild 1/2
Svart väska innehållande guldsmycken.
Den misstänktas väska i samband med gripandet. Flera av smyckena som fanns i väskan har under utredningen identifierats av målsägare. Bild: Foton från förundersökningsprotokollet.

Polisen i Fyrbodal har under hösten arbetat intensivt med att utreda en våg av bedrägerier och stölder mot äldre. Brotten har begåtts runt om i Sverige och målsägande som varit mellan 84 och 101 år har blivit bestulna på smycken och kontanter.

Mitt i sommaren 2023 blir en polispatrull i östra Fyrbodal kallad till en adress i Vänersborg med anledning av att en äldre kvinna blivit lurad och bestulen i sitt hem.

Kvinnan, som var 100 år och ensamboende, hade blivit uppringd av en man som sa att hans kollega från ”hemtjänsten” var på väg hem till henne. Strax därefter knackade en vänlig kvinna i 30-årsåldern på dörren och det var först efter besöket som den äldre kvinnan insåg att hon blivit bestulen på sina smycken. 

Brott på flera olika platser i Sverige

Under sommaren kom det in flera anmälningar som kunde kopplas ihop med den pågående utredningen i Fyrbodal. Det handlade då om brott som begåtts på olika platser i Sverige, bland annat i Strömstad, Karlstad, Onsala och Uppsala.

– Den som blivit utsatt för den här typen av brott känner ofta skam och skuld. Det är viktigt att förstå att du inte är ensam, det här kan drabba vem som helst. Det krävs mod att anmäla, men det är viktigt för att polisen ska kunna lägga sitt pussel och få stopp på det, säger Annelie Strimell, förundersökningsledare vid polisen i östra Fyrbodal.

Efter ett intensivt utredningsarbete slog polisen till mot en bostad i Bengtsfors den 26 augusti 2023. En kvinna som befann sig på adressen greps och anhölls.

Stöldgods med stort affektionsvärde

Stöldgodset har bestått i smycken och kontanter. I flera av fallen rör det sig om vigselringar och arvegods med stort affektionsvärde. Några personer har fått tillbaka sina smycken, bland annat det som hittades i samband med att den misstänkta kvinnan greps. 

De som utsatts är oftast äldre kvinnor som bor själva. Totalt rör det sig om 16 målsägande mellan 84 och 101 år (i ett av fallen bodde två personer på samma adress).

Tre års fängelse

Måndagen den femte februari 2024 meddelades dom i Vänersborgs tingsrätt. Den åtalade kvinnan dömdes till tre års fängelse för grov stöld, grovt bedrägeri, försök till grovt bedrägeri samt grovt egenmäktigt förfarande.

Så skyddar du dig hemma

  • Släpp inte in okända personer innan du har kunnat kontrollera att personerna är de som de utger sig för att vara. Begär legitimation och försök att kontrollera den. Ofta finns telefonnummer för kontroll.
  • Lämna aldrig ut kontokort, koder eller värdesaker till någon som påstår att de vill hämta upp dem. Det finns inga banker eller seriösa företag som agerar på det sättet.
  • Om du släpper in en okänd person, se till att inte fler personer smiter in samtidigt.
  • Ha ytterdörren låst när du är hemma, så att inte någon tar sig in utan att du märker det.
  • Förvara inte stora summor pengar hemma.
  • Var försiktig med bankkort, kortkoder och även portkoder. Förvara inte koden på samma plats som kortet.
  • Förvara inte värdesaker synligt, till exempel i hallen. Lås gärna in dem. Då kan en tillfällig besökare inte ta något.
  • Fotografera dina värdesaker för att försäkra dig om ersättning om de skulle bli stulna.

Läs mer om hur du skyddar dig mot brott och hur du gör en polisanmälan på polisen.se.