Sök

Polisen inleder insats mot penningtvätt

Under våren genomför polisens regionala utredningsenhet tillsammans med polisområde Halland en insats mot penningtvätt. Målet är att öka kunskapen och därigenom förebygga brott.

Bedrägerier med hjälp av penningtvätt ökar i hela landet. Nu inleder bedrägerisektionen inom regionens utredningsenhet tillsammans med polisen i Halland en insats med start i Kungsbacka vecka fem. Syftet med insatsen är att öka kunskapen om penningtvätt. 

– Många rekryteras för att hjälpa till att dölja pengar från brottslighet. Penningtvätt handlar om att sopa igen spåren mellan brottet och pengarna. Att ställa sitt konto till förfogande för pengar från brott utgör ett brott, säger Daniel Nordahl som är gruppchef på bedrägerisektionen i region Väst.

Insatsen som kommer att pågå under våren kallas Tvättlinan eftersom den kommer att arbeta mot bedrägerier och penningtvätt som en lina utmed Hallandskusten – från Kungsbacka i norr till Laholm i söder.

– Vi startar insatsen i Kungsbacka och kommer sedan att fortsätta mot Varberg och vidare ner längs kusten, vi hoppas att insatsen ska leda till ökad kunskap om att aldrig upplåta sitt konto för att tvätta pengar, säger Daniel Nordahl.

Polisens tips för att undvika bedrägerier med hjälp av penningtvätt.

  • Får du in pengar på ditt konto som du misstänker kommer från ett brott så ta direkt kontakt med din bank och kontakta polisen.
  • Låt ingen använda ditt bankkonto för att sätta in, föra över eller ta ut pengar. Fundera på vems pengar det är och vad de ska användas till
  • Var misstänksam mot jobberbjudanden som utlovar snabba pengar och stor förtjänst utan att du behöver ha erfarenhet.
  • Du som förälder eller vårdnadshavare, prata med ditt barn om begreppet penningtvätt. Detta för att hjälpa de unga att inte hamn i en situation som kan bli fel.
  • Ring 114 14 om du har frågor kring bedrägerier eller om du behöver anmäla ett brott.

Polisens tips för att undvika bedrägerier med hjälp av penningtvätt.