Sök

Ny våg av falska sms och samtal

Falska sms och samtal som uppges komma från Kronofogdemyndigheten ökar kraftigt just nu.

Polisregion väst vill varna för falska sms och samtal som kommer från personer som låtsas vara från Kronofogdemyndigheten. De drabbade är personer från 35 år och uppåt.

– Prata om bedrägerier och förmedla polisens råd. Att vara mentalt förberedd på att man kan få samtal och sms är viktigt för att skydda sig, säger Kristian Kiil Johansson, utredare på utredningssektionen i lokalpolisområde city Göteborg.

Har du fått ett falskt sms, mejl eller samtal, anmäl bedrägeriet direkt till Polisen.

Anmäl brott

Information på Kronofogdemyndighetens webbplats

Skydda dig mot telefonbedrägerier

Svara inte på sms – ring inte upp på nummer i sms

Om du mottar ett sms med information som du inte känner igen så rör det sig sannolikt om bedrägeri. Kontakta endast myndigheter och företag via deras officiella telefonnummer.

Lägg på luren – om du blir osäker ska du avsluta samtalet

Om någon ringer upp dig och du blir osäker ska du avsluta samtalet.

Oavsett om personen säger sig vara en släkting, från banken, ett företag, inkassobolag eller en myndighet. Ju tidigare du avbryter samtalet desto större chans har du att sätta stopp för bedragaren. Du behöver inte vara artig.

Logga inte in eller lämna ut koder 

Identifiera dig aldrig med bank-id och lämna aldrig ut koder från bankdosa eller till betalkort på uppmaning av någon annan. Seriösa företag, organisationer och myndigheter tar aldrig kontakt och ber dig logga in eller lämna ut personliga uppgifter på det sättet.

Lita inte på den som ringer – även om den verkar trovärdig

Bedragaren kan försöka stressa dig genom att säga att du är på väg att förlora pengar eller att någon anhörig har råkat illa ut. Lita inte på personen som ringer även om den verkar trovärdig och har personlig information om dig.

Du som anhörig eller närstående – så här kan du hjälpa

Prata om bedrägerier och polisens råd. Att vara mentalt förberedd ­redan innan man får ett samtal eller ett sms är en viktig framgångsfaktor för att inte bli lurad. Det är också viktigt att prata om brotten för att minska skam och skuld som utsatta kan känna om de blir lurade.

Läs mer: polisen.se/telefonbedragerier